CDA

Blanksma: Snel duidelijkheid voor gedupeerden en werknemers DSB

Aan het begin van deze week bleek dat de DSB bank in grote financiële moeilijkheden verkeerde. De toezichthouder De Nederlandse Bank gaf aan dat de situatie zo ernstig was dat de noodregeling moest worden aangevraagd. â Voor gedupeerden en werknemers van de bank een ingrijpend besluit. Het is nu vooral belangrijk dat er snel duidelijkheid komt voor hen.â Zo zei CDA Kamerlid Elly Blanksma in een reactie.

Tijdens een debat met minister Bos van Financiën spoorde zij hem dan ook aan om alles in het werk te stellen om voor hen zaken zo snel mogelijk te regelen. Hij zegde dit toe binnen de voor hem beschikbare mogelijkheden. Zo streeft hij ernaar de spaarders voor de kerst hun spaargeld terug te laten hebben via het zogenaamde deposito-garantiestelsel, waarbij spaartegoeden tot 100.000EUR per persoon gegarandeerd zijn.

Verder zei Blanksma het van groot belang te vinden dat er binnen afzienbare tijd meer inzicht is, in hoe het zover heeft kunnen komen met DSB. âVragen over falend toezicht liggen bij een ieder voorop in de mond. Had DNB niet sneller kunnen ingrijpen? Hadden toezichthouders door adequater en sneller ingrijpen niet alsnog kunnen redden? Het vertrouwen in het financiële stelsel krijgt hiermee weer een behoorlijke optaterâ zo concludeerde ze. Ze was blij met de toezegging van de Minister dat er een onderzoek naar de gang van zaken bij DSB Bank, inclusief het wettelijk kader en de manier waarop De Nederlandse Bank en Autoriteit Financiële Markten toezicht hebben gehouden komt. En dat daarbij ook de rol van het Ministerie van Financiën wordt betrokken. Blanksma benadrukte dat dit een onafhankelijk onderzoek dient te zijn. âEr kunnen wat ons betreft dus geen politici, geen bankiers en geen ambtenaren in zitting nemenâ. Hiernaast komt er een onderzoek van DNB en AFM naar de verantwoordelijkheden van de (huidige en voormalige) bestuurders van DSB bank. Ook hiervoor vroeg ze de garantie van onafhankelijkheid. âDus niet de slager die zân eigen vlees keurtâ. De Minister zegde toe de onderzoeken zo snel mogelijk te laten afronden en volgende week in een brief uit te leggen hoe hij de onafhankelijkheid van de onderzoeken wil garanderen.
---