Gemeente Nuenen


Extra aandacht voor brandveiligheid tijdens brandpreventieweken

De gemeente heeft de zorg voor de brandveiligheid. Onze gemeente beschikt over een brandweerkazerne van waaruit het brandweerkorps kan uitrukken. Woont u naast de kazerne dan is de brandweer er natuurlijk sneller dan wanneer u verder weg woont. Maar wat kunt u zelf doen om te zorgen dat u en uw gezin in een brandveilige omgeving wonen? Aan deze vraag geeft de brandweer tijdens de brandpreventieweken extra aandacht.

Â

Eerste half uur

De brandweer streeft er naar om overal in onze gemeente zo snel mogelijk aanwezig te kunnen zijn. Voor woningen geldt een opkomsttijd van 8 minuten. Dit is gebaseerd op de brandontwikkeling. Binnen een half uur na het ontstaan van een brand moet er begonnen kunnen worden met het blussen om een zinvol brandweeroptreden mogelijk te maken. Dit half uur bestaat voor 14 minuten uit de ontdekkingstijd. Dat is de tijd die u als bewoner nodig heeft om te merken dat er brand is. De andere helft van dit half uur heeft de brandweer de tijd om bij u te komen en alles in gereedheid te brengen.

Â

Tijdwinst

Het kan dus veel schelen als u zelf ook weet wat u kunt doen bij een brand. Zo kan de ontdekkingstijd van 14 minuten terug worden gebracht naar 1 minuut als u rookmelders in huis installeert. Een geweldige tijdwinst! En mocht de brandweer dan een minuut later bij u zijn dan is die minuut ruimschoots gecompenseerd door uw eigen handelen.

Â

Meer weten?

Â
En dat is niet het enige dat u zelf kunt doen voor de veiligheid van u zelf en uw huisgenoten. Heeft u bijvoorbeeld al eens gedacht aan een vluchtplan in geval van brand, rookmelders of het oefenen van de ontruiming van het gezin en de huisdieren? Wilt u meer weten over dit onderwerp dan kunt u ook één van de volgende sites raadplegen: www.veiligheid.nl, www.brandweer.nl, www.woonikbrandveilig.nl