Gemeente Leidschendam-Voorburg


Start tramlijn 19 uitgesteld


20 oktober 2009 De start van tramlijn 19 wordt uitgesteld. De veiligheid van de tramtunnel, pal naast de N14, kan nog niet kan worden gewaarborgd. Belangrijke installaties en protocollen die voor de veiligheid in de tramtunnel zorgen, zijn niet op tijd klaar. Het Stadsgewest Haaglanden heeft de in december geplande start van tramlijn 19 daarom uitgesteld.

Op schema
De aanleg van de tramlijn 19 ligt verder op schema. Zo zijn het spoor en bovenleiding op het hele tracé klaar. De werkzaamheden aan tunneltechnische installaties en het veiligheidssysteem lopen echter achter bij de rest van de uitvoering. Deze zijn van vitaal belang voor het veilig en verantwoord benutten van de circa 1.100 meter lange tramtunnelbuis en de daarin gelegen halte Oosteinde. Het testrijden kan niet beginnen zolang de veiligheid in de tramtunnelbuis niet kan worden gegarandeerd. Dat is de achtergrond van het besluit van het Stadsgewest Haaglanden om de start van de exploitatie van tramlijn 19 uit te stellen.

Veiligheid voorop
Het Stadsgewest Haaglanden en betrokken gemeenten betreuren het dat de opleverdatum niet wordt gehaald. Voor alle partijen staat de veiligheid van de reizigers uiteraard voorop. Haaglanden brengt momenteel in kaart wat een realistische planning voor de start is. Dit zal zeker enkele maanden later zijn.