Woonbond


20-10-2009

Verhuiskostenvergoeding ook voor commerciële sector

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen dat regelt dat ook de huurders in de commerciële huursector recht hebben op een verhuiskostenvergoeding bij renovatie of sloop van minimaal 5264,28 (prijspeil 2009). Alleen de VVD stemde tegen het wetsvoorstel. De Woonbond pleit al jaren voor een verhuiskostenvergoeding voor alle huurders en is verheugd dat het nu wettelijk wordt geregeld.

Huurders van corporaties hadden al eerder het recht op een verhuiskostenvergoeding bij renovatie of sloop. Nu het recht opgenomen wordt in het Burgerlijk Wetboek geldt de vergoeding voor alle huurders van zelfstandige woonruimte. De minister heeft bovendien het voorstel van de Kamer overgenomen om het bedrag jaarlijks automatische te indexeren. Het was al mogelijk om de vergoeding te verhogen met het inflatiecijfer, maar hiervoor was elk jaar een aparte beslissing nodig.

Kamerlid Van Gent (GroenLinks) wilde ook huurders van onzelfstandige woonruimten het recht geven op een minimum verhuisvergoeding. Zij diende hierover een amendement in. Deze kreeg echter geen meerderheid in de Tweede Kamer.
Wanneer huurders in de commerciële huursector een beroep kunnen doen op de verhuiskostenvergoeding is nog niet helemaal zeker. Waarschijnlijk zal deze halverwege 2010 worden ingevoerd.