Vrije Universiteit Amsterdam

Dies Natalis 2009: Web & Wetenschap


* Startdatum: 20-10-2009


* Einddatum20-10-2009


* Tijd: 14.15


* Locatie: Foyer en Aula


* Titel: Dies Natalis 2009: Web & Wetenschap


* Contactgegevensorganisatiebureau@dienst.vu.nl


* Onderdeel: Vrije Universiteit Amsterdam


* Wetenschapsgebied: Overig


* Evenementtype: Varia

Banner
Op dinsdag 20 oktober viert de Vrije Universiteit haar 129ste verjaardag. Dit jaar staat de Dies Natalis in het teken van Web & wetenschap.

Programma:
14.15 Ontvangst in de foyer
15.00 Opening door prof. dr. L.M. Bouter, rector magnificus 15.05 Meditatie door dr. G.H. van der Bom, universiteitspastor 15.15 Diesrede door dr. F.A.H. van Harmelen, hoogleraar Kennisrepresentatie en Redeneren aan de faculteit der Exacte Wetenschappen
15.40 Intermezzo door pianist Rian de Waal
15.55 Uitreiking Societal Impact Awards
16.10 Erepromotie Sir prof. dr. T. Berners-Lee
16.25 Onthulling buste Willem Hovy,
presentatie Geloof in de brouwerij en
slotwoord door de rector magnificus
16.30 Receptie

U kunt de Dies Natalis bijwonen: klik hier om u aan te melden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Niet alleen alle medewerkers en studenten, maar ook geïnteresseerden van buiten de VU zijn van harte welkom.

Voorafgaand aan de Dies Natalis vindt het symposium World Wide Web and Social Development plaats waar u aan deel kunt nemen.

Toelichting op het programma:

Dies Natalis 2009 Pastoor vd Bom Meditatie

Dr. Geert van der Bom, universiteitspastor
Kunnen computers geloven?

Computers kunnen erg veel. Geen spel of het wordt gekraakt. De wereldkampioen schaken wordt in een wedstrijd verslagen. Er is al een serieus proefschrift verschenen over seks met computers. De mogelijkheden lijken grenzeloos. Er zijn ook geleerden die denken dat computers kunnen geloven. Kan het menselijkste van de mens dan ontrafeld worden? Of is dit science fiction?
Dies Natalis 2009 Frank van Harmelen Web & wetenschap: op weg naar Science 2.0

prof. dr. F.A.H. van Harmelen

Sinds haar ontstaan kent de moderne wetenschap een steeds nauwere samenwerking en intensievere uitwisseling binnen een web van wetenschappers. Met de komst van het World Wide Web is dit web van wetenschappers nog aanzienlijk verdicht. Als medium voor het uitwisselen van publicaties en resultaten werkt het WWW als een efficiënte "wetenschapsversneller".
Echter, het WWW kan veel meer voor de wetenschap betekenen dan alleen maar verbeterde communicatie. De wetenschapsbeoefening zelf verandert onder invloed van het Web. Niet langer zullen we onze hypotheses, observaties, en conclusies verstoppen in wetenschappelijke artikelen, maar we zullen ze direct, in machinaal bruikbare vorm beschikbaar maken op het Web, toegankelijk voor directe inspectie en hergebruik door anderen. Het wetenschappelijk artikel als munteenheid heeft zijn langste tijd gehad.

Intermezzo

Rian de Waal voltooide zijn studie cum laude bij Edith Grosz Lateiner aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn studietijd volgde hij meestercursussen bij onder anderen Leon Fleisher en Rudolf Serkin en ontstonden contacten met andere klaviergrootmeesters van die generatie, zoals Jorge Bolet en Earl Wild. De weg naar een internationale carrière werd geopend toen hij in 1983 prijswinnaar was op het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Sindsdien is hij te beluisteren op vele belangrijke podia van Europa, Noord-Amerika en het Verre Oosten. Daar geeft hij recitals, treedt hij op als solist met orkest of speelt hij met collega's in kamermuziekverband. Rian de Waal is regelmatig te horen en te zien op radio en televisie. Hij maakte vele plaatopnamen met werken van onder anderen Mendelssohn, Brahms, Tsjaikovski, Godowsky en Liszt.

Societal impact awards 2009

De VU wil onderzoek met maatschappelijke impact onder de aandacht brengen. Daarom worden de Junior Societal Impact Award (SIA-junior) én de Senior Societal Impact Award (SIA-senior) uitgereikt. De Junior Societal Impact Award wordt overhandigd aan een promovendus van de VU, die in het afgelopen jaar een proefschrift heeft verdedigd met een grote maatschappelijke impact.
De Senior Societal Impact Award is bedoeld voor een uitstekende VU-onderzoeker met een lange staat van dienst, die zich bovendien al jaren bijzonder verdienstelijk maakt met het verrichten van research met grote maatschappelijke impact.

Kijk hier voor meer informatie over de genomineerden. Dies Natalis 2009 Sir Timothy Berners-Lee Erepromotie Sir Timothy Berners-Lee

De Vrije Universiteit verleent een eredoctoraat aan Sir Timothy Berners-Lee. Het eredoctoraat wordt aan hem toegekend voor zijn essentiële bijdrage aan de ontwikkeling, introductie en groei van het World Wide Web dat diepgaande invloed heeft op het sociale, economische, culturele en publieke leven. De VU spreekt met het eredoctoraat ook haar waardering uit voor de persoonlijke inzet van Berners-Lee voor de universele toegankelijkheid voor iedereen tot dit wereldwijde informatienetwerk. Als erepromotor is aangewezen prof. dr. A.T. Schreiber van de faculteit der Exacte Wetenschappen. Onthulling buste Willem Hovy en presentatie Geloof in de brouwerij Willem Hovy
Geloof in de wetenschap

De naam van de oprichter van de VU, Abraham Kuyper, kennen we allemaal. Maar de naam van de man zonder wiens hulp de VU er nooit was gekomen is stukken minder bekend: Willem Hovy. Tijdens de Dies krijgt Hovy de eer die hem toekomt met de onthulling van een borstbeeld en de presentatie van het boek Geloof in de brouwerij. Professor Henk Woldring lanceerde het idee van het borstbeeld, dat door inspanningen van professor George Harinck en het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme werd gerealiseerd. Tegelijkertijd gaf de Stichting De Gekroonde Valk historicus Rolf van der Woude, onderzoeker bij het documentatiecentrum, de opdracht een boek te schrijven over de brouwersfamilie Van Vollenhoven, de brouwerij en Hovy.

Willem Hovy werd in 1840 geboren als telg uit een verarmd Amsterdams patriciersgeslacht. In 1867, het jaar waarin hij de leiding kreeg over de brouwerij De Gekroonde Valk van zijn oom Willem Cornelis van Vollenhoven, ontmoette hij Abraham Kuyper. Kuyper werd een vriend en leidsman en samen streden ze voor het ideaal van de herleving van het calvinisme en de bestrijding van liberalisme en vrijzinnigheid.

Hovy verbond idealisme met zakelijkheid. De brouwerij maakte hij tot de grootste van Nederland. Tegelijkertijd was hij een sociaal bewogen man. Hij gaf zijn krachten en zijn geld aan vele goede doelen, óók aan de Vrije Universiteit. Hij schonk f 25.000,- een kwart van het startkapitaal - betaalde hooglerarensalarissen en zorgde als directeur voor de zakelijke kant van de VU. Zo kon de VU - ook al was het met anderhalve man en een paardenkop - in 1880 beginnen. Zonder Hovy was er dus geen VU!

Het boek: Rolf van der Woude, Geloof in de brouwerij. Opkomst en ondergang van de bierbrouwerij De Gekroonde Valk, wordt uitgegeven bij Bas Lubberhuizen en is op de dies verkrijgbaar voor EUR 29,95 en daarna in de boekhandel.

Het borstbeeld van Willem Hovy is gemaakt door Frank Letterie.

Information about Dies Natalis 2009 in English
Information about the Dies symposium in English
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam