Gemeente Enschede

Fitheidstestdag voor 55-plussers uit stadsdeel Centrum

op dinsdag 20 oktober

Op dinsdag 20 oktober start in Enschede als onderdeel van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen het GALMproject met een gratis fitheidstest in de sportzaal van de Saxion Hogeschool aan de M.H. Tromplaan 28.

Voor een goede gezondheid is een actieve leefstijl van groot belang. Naast een gezonde voeding is vooral ook regelmatig actief bewegen en/of sporten van belang. Toch beweegt meer dan 50% van de 55-plussers nog onvoldoende! Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zou deze doelgroep gedurende 5 dagen in de week minimaal 30 minuten per dag matig intensief moeten bewegen!

Dat is de reden dat de gemeente Enschede in het stadsdeel Centrum van start gaat met het GALM-deelproject. GALM staat voor: Groninger Actief Leven Model.

Op dinsdag 20 oktober start dit project met een gratis fitheidstest in de sportzaal van de Saxion Hogeschool. Tijdens deze eerste fitheidstest worden de deelnemers getest op lenigheid, kracht, uithoudings- en reactievermogen en coördinatie. Verder worden bloeddruk, buikomvang, lengte, gewicht en BMI gemeten.

Na afloop van de test krijgen de deelnemers een beweegadvies en kunnen zij zich aanmelden voor een sport-en beweeg introductieprogramma van 12 weken.

Dit bestaat uit een zeer wisselend sportaanbod. De lessen vinden wekelijks plaats met dezelfde groep op hetzelfde tijdstip, in dezelfde sportzaal, onder leiding van dezelfde deskundige docent. Het gaat hierbij om het plezier in het bewegen, waarbij rekening wordt gehouden met individuele wensen.

Hierna kan men eventueel deelnemen aan een vervolgprogramma van 30 weken. Na afloop hiervan vindt soms nog een tweede fitheidstest plaats. De bedoeling is dat de groepen na de projectperiode blijven bestaan en op dezelfde voet verder sporten! De continuïteit wordt zo gewaarborgd.

Geplaatst: 01 oktober 2009.


1 oktober 2009