Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
17-09-2009

Symposium VU: Het wereldwijde web en sociale ontwikkeling Uitvinder WWW spreekt over rol Web in sociale
ontwikkeling

Hoe kan het Wereld Wijde Web bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling in de wereld? Kan informatie uitwisseling en kennisdeling door Afrikaanse boeren via het Web bijdragen aan de "vergroening" van de Sahel en aan armoedebestrijding? Deze en andere vragen over het World Wide Web en Sociale Ontwikkeling komen 20 oktober aan bod tijdens het diessymposium van de Vrije Universiteit (VU). Een van de sprekers, WWW-uitvinder Sir Tim Berners-Lee, krijgt later op de dag een eredoctoraat van de VU tijdens de viering van haar 129ste verjaardag.

Het interdisciplinaire Network Institute van de VU en het Centrum voor Internationale Samenwerking (CIS-VU) slaan de handen ineen met lezingen over de toekomstige ontwikkeling van het Web en de bijdrage die het kan leveren aan sociaal-economische ontwikkeling in de wereld. Naast WWW-uitvinder Tim Berners-Lee, is Yacouba Sawadogo een van de andere gasten op het symposium. Hij is de uitvinder van een eenvoudige techniek die in de Sahel tienduizenden hectares onbruikbare grond weer productief heeft gemaakt. Over deze innoverende boer is een documentaire gemaakt `The man who stopped the desert', waarvan tijdens het symposium een trailer zal worden getoond. Een initiatief, `Re-greening the Sahel', door CIS-VU en Afrikaanse partners opgezet, gericht op vergroening van landbouwgrond in Afrika, wordt tijdens dit symposium speciaal belicht. Mathieu Ouedraogo, coördinator van het initiatief in Burkina Faso en VU-wetenschapper Chris Reij zullen dit initiatief presenteren en aangeven hoe communicatie en (web)technologie een rol gaan spelen.

Ook zijn bij het symposium de CEO en de programmamanager van de World Wide Web Foundation aanwezig, Steve Bratt en Stéphane Boyera. Deze Foundation is door Tim Berners-Lee onlangs opgericht met als doelstelling de wereldwijde open en vrije toegankelijkheid van het Web nog aanmerkelijk te vergroten, en zo meer mensen, met name ook buiten de westerse wereld, extra instrumenten te verschaffen ten behoeve van sociale en economische ontwikkeling.

Het symposium vindt 20 oktober plaats van 9.00 ­ 12.10. Vrijwel aansluitend vindt een korte persconferentie plaats. 's Middags vindt van 15.00 ­ 16.30 de Dies Natalis





van de VU plaats, waar Tim Berners-Lee een eredoctoraat krijgt.