Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T - 30 SEPTEMBER 2009

Lezing Herman Wijffels:

Internationale samenwerking: crisis of uitdaging?

Op maandag 19 oktober opent Herman Wijffels, co-voorzitter van de Worldconnectors en onlangs door dagblad Trouw verkozen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander
de SID-NL lezingenserie 2009-2010 getiteld "Common Goods in a Divided World. Challenges and Opportunities for International Cooperation" georganiseerd door de Society for International Development aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In deze openingslezing over 'The challenges of international cooperation in a changing world order' geeft Herman Wijffels een introductie op het thema van de 2009-2010 lezingencyclus.

Twintig jaar na het vallen van de Berlijnse Muur is herdistributie van de mondiale macht onontkoombaar. Het Westen is wordt niet alleen op economisch vlak onder druk gezet door de grote economische groei in niet-westerse landen, maar ook politiek heeft zij haar hegemonie verloren.

Tegelijkertijd ontstaan er steeds meer wereldwijde problemen, zoals schaarste, klimaatverandering, veiligheid, en armoede, die zo snel mogelijk aangepakt moeten worden. Herman Wijffels stelt dat er geïnvesteerd moet worden in een duurzame economie om deze problemen aan te pakken; hij pleit voor een 'Green New Deal'. Deze aanpak zal echter pas succesvol zijn, wanneer algehele inzet op internationaal niveau drastisch verhoogd wordt. Effectieve internationale samenwerking wordt nu nog gehinderd door veranderende machtsverhoudingen, verminderde legitimiteit van internationale instituties en verergerd door de wereldwijde economische recessie. De inzet die op dit moment op globaal niveau getoond wordt is onrustbarend laag en is wars van de daadkracht die zo hard nodig is.

Nieuwe internationale samenwerking moet boven het politieke niveau uitstijgen en gebaseerd zijn op gemeenschappelijke belangen in plaats van politieke doeleinden. Landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om gemeenschappelijke goederen te beschermen; om dit te bereiken zullen (geo)politieke conflicten vermeden en overstegen moeten worden. Het ontwikkelen van nieuwe vormen en manieren van samenwerking is hard nodig.

Wijffels zal zich over de noodzaak van en uitdagingen voor internationale samenwerking buigen. Zal nieuwe mondiale samenwerking plaatsvinden op traditionele, geopolitieke voorwaarden?; zal deze gelegenheid benut worden om nieuwe vormen van internationale samenwerking te ontwikkelen?; of zal de noodzaak van gezamenlijke actie worden ingezien, maar daadkracht achterblijven bij retoriek, zoals momenteel het geval lijkt te zijn.

Herman Wijffels is medevoorzitter van de Worldconnectors, waarmee hij een belangrijke taak vervult op het gebied van internationale samenwerking en het creëren van een eerlijke, duurzame en vreedzame wereld. Voorheen was hij directeur van de Rabobank, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en Nederlandse bestuurder bij de Wereldbank. Wijffels staat bekend om zijn inzet om duurzame ontwikkeling te promoten en werd in maart 2009 verkozen tot gedeelde nummer 1 in de 'Duurzame top 100' van dagblad Trouw.