Gemeente Soest

.

Alle vrijwilligers in de gemeente Soest voortaan automatisch verzekerd

19 oktober 2009

Nederland kent ongeveer 4 miljoen vrijwilligers. In de gemeente Soest doen naar schatting tussen de 13.000 en 20.000 mensen vrijwilligerswerk. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd.

Daarom heeft de gemeente sinds 1 oktober jongstleden een collectief verzekeringspakket afgenomen. Hierdoor zijn alle vrijwilligers woonachtig in de gemeente Soest automatisch verzekerd.

Ongeacht leeftijd. Het gaat om onverplichte en onbetaalde werkzaamheden ten behoeve van anderen en/of de samenleving. De gemeente vindt vrijwilligerswerk onmisbaar vanwege het maatschappelijk belang.

Voortaan zijn bijvoorbeeld de voorleesmoeder, de oversteekvader, de mantelzorger (iemand die langdurig voor een naaste zorgt), de vrijwilliger bij de sportclub of museum automatisch verzekerd.

Het gaat hier om een zogenaamde `secundaire verzekering'. Dat betekent dat de individuele verzekering van personen eerst wordt aangesproken. De bestuurdersaansprakelijkheid is direct verzekerd.

Een aantal organisaties en verenigingen heeft zelf een eigen (collectieve) verzekering maar die is wellicht niet meer nodig. Dat scheelt poliskosten.

Hoe gaat het in zijn werk?

Via de website van de gemeente is een aangifteformulier te downloaden. De gemeente stuurt de ingevulde aangifteformulieren vervolgens door naar de verzekeraar voor afhandeling.

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader aangifteformulier

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader folder vrijwilligerpolis

Meer weten?

Op donderdag 29 oktober 2009 van 19.00 - 21.00 uur kunnen inwoners tijdens Café Voluntera (Molenstraat 142 Soest) meer te weten komen over de vrijwilligersverzekering. Café Voluntera is een avond voor vrijwilligers. Er worden die avond ook twee workshops georganiseerd over andere onderwerpen (entree EUR 2,50; voor inschrijving workshops bel 035- 6017615).