Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Campagne tegen discriminatie van start
Ieder1gelijk in Gelderland-Zuid!
Op maandag 19 oktober is de campagne tegen discriminatie in de regio Gelderland-Zuid gestart. Wordt u gediscrimineerd of bent u er getuige van? Meld het bij Ieder1gelijk!
Ieder1gelijk is de nieuwe naam van het nieuwe, onafhankelijke bureau dat discriminatie in de regio Gelderland-Zuid bestrijdt. Tot 19 oktober werkte het bureau onder de naam Bureau Gelijke Behandeling Gelderland-Zuid. Ieder1gelijk is dé antidiscriminatievoorziening van alle achttien gemeenten in deze regio.
De campagne: mensen uit de regio
Samen met burgemeester Prick van Groesbeek en burgemeester De Vreeze van Tiel gaf Ieder1gelijk-directeur Gina Plaggenborg op 19 oktober het startschot voor de campagne. "Via onder andere opvallende posters en folders roepen we mensen op discriminatie altijd aan ons door te geven. Speciaal voor deze campagne hebben we inwoners van onze eigen regio laten fotograferen. Meer dan 70 mensen hadden zich voor deze fotosessies aangemeld!"
Het doel: meer meldingen en discriminatie aanpakken
In Gelderland-Zuid worden nu ongeveer 100 discriminatieklachten per jaar geregistreerd. In werkelijkheid zal er veel vaker gediscrimineerd worden. Met de campagne roept Ieder1gelijk mensen op discriminatie altijd te melden. Dat kan via 0900-2 354 354 (10 ct/pm) en www.ieder1gelijk.nl. De klachtenbehandeling van Ieder1gelijk is gratis en de melder blijft anoniem als hij dat wil. Gina Plaggenborg benadrukt het belang van melden. "Ook al wil iemand zelf verder niets ondernemen tegen de discriminatie, geef het toch aan ons door! Want alleen dan weten wij waar en hoe discriminatie voorkomt. En kunnen we ertegen optreden." Dus, bel of e-mail Ieder1gelijk als:
- u zelf wordt gediscrimineerd
- u ziet dat iemand anders gediscrimineerd wordt
- u twijfelt of er sprake is van discriminatie
Ieder1gelijk luistert naar uw verhaal en onderzoekt de klacht. Gina Plaggenborg: "Wij geven advies en bemiddelen eventueel tussen de gediscrimineerde en de tegenpartij. Verder ondersteunen wij bij klachtenprocedures en kunnen wij bijvoorbeeld de Commissie Gelijke Behandeling, een advocaat of de politie inschakelen. Ook adviseren wij scholen, gemeenten, bedrijven en andere organisaties."
In achttien gemeenten
Discriminatie? Meld 't! Ieder1gelijk is er voor inwoners van de gemeenten Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Groesbeek, Heumen, Lingewaal, Maasdriel, Millingen aan de Rijn, Neder-Betuwe, Neerijnen, Nijmegen, Tiel, Ubbergen, West Maas en Waal, Wijchen en Zaltbommel.
Binnenkort krijgen deze gemeenten een lokaal loket zodat u ook in uw eigen gemeente discriminatie kunt melden.
---
Noot voor de redactie -