Ingezonden persbericht


Persbericht: Open Data Speakers Corner
Den Haag, 13 oktober 2009

Open Data Speakers Corner in Open Access Week: www.opendataspeakerscorner.nl

In de internationale Open Access Week van 19 tot en met 23 oktober organiseert DANS (Data Archiving and Networked Services) een virtuele Speakers Corner om de discussie over vrije toegang tot onderzoekgegevens een flinke impuls te geven. Schrijvers van naam maken zich klaar om een spraakmakende bijdrage te leveren.

De Open Access Week vraagt aandacht voor het belang van vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties. DANS, het nationale instituut voor opslag en toegankelijkheid van onderzoekdata in de alfa- en gammawetenschappen, grijpt die week aan om in het bijzonder de vrije beschikbaarheid van gegevens uit onderzoek hoger op de agenda te krijgen. Als die gegevens algemeen beschikbaar komen voor hergebruik ontstaan er veel meer mogelijkheden voor vernieuwend onderzoek.

DANS organiseert daartoe een Open Data Speakers Corner op www.opendataspeakerscorner.nl. Iedere dag van de week wordt de discussie vanuit een bijzondere invalshoek geopend door een bekende persoon uit de wereld van wetenschappelijk onderzoek, -beleid, -uitgeverij en -bibliotheken. Hierop reageren drie gepokte en gemazelde discussianten die DANS daarvoor heeft gevraagd. Vervolgens is de vloer vrij voor alle bezoekers.

Op maandag 19 oktober is de invalshoek die van het wetenschapsbeleid met VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda als kick-off columnist. Dinsdag 20 oktober staat de visie van de datagebruikers centraal met economisch historicus Jan Luiten van Zanden als openingsschrijver. Woensdag 21 oktober wordt gebruikt om het perspectief van de wetenschappelijke bibliotheekwereld voor het voetlicht te halen. Directeur Bas Savenije van de Koninklijke Bibliotheek zet op die dag de toon. Donderdag 22 oktober staan de wetenschappelijke uitgeverijen in het centrum; dan wordt de aftrap gedaan door vice-president Product Management Rafael Sidi van Elsevier ScienceDirect. Op de laatste dag van de week is het gezichtspunt van de dataproducenten het onderwerp. Directeur Marcel Das van CentERdata heeft dan het kick-off schrijverschap in handen.

Bijdragen als discussiant werden al toegezegd door onder meer Theo Mulder (KNAW), Ron Dekker (NWO), Marlene Sikkens (OCW), John Mackenzie Owen (UvA), Kees Aarts (Universiteit Twente), Maria Heijne (TU Delft), Kurt de Belder (Universiteit Leiden), Andrew Treloar (Australisch nationaal Data-archief), Saskia de Vries (Amsterdam University Press), Cees van 't Veen (Rijksdienst Cultureel Erfgoed), Jan Donner (KIT).

De gelegenheidswebsite www.opendataspeakerscorner.nl gaat maandagochtend vroeg open. Hij is ook bereikbaar via de website van organisator DANS: www.dans.knaw.nl.



Ingezonden persbericht