Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 13 oktober 2009

Kenmerk 237

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Centrale Stad en stadsdeel Westerpark

Terrein Food Center Amsterdam opent haar deuren voor het publiek
Ambitiedocument herstructurering Food Center Amsterdam vrijgegeven voor inspraak

Het Food Center Amsterdam wordt in de toekomst toegankelijk voor het publiek. De monumentale Centrale Markthal op het terrein wordt grondig gerestaureerd en er komen woningen. Het terrein wordt duurzaam ontwikkeld en er wordt klimaatneutraal gebouwd. Dat hebben wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening), Dirk de Jager (portefeuillehouder stadsdeel Westerpark) en Erik Fischer (voorzitter Verenigde bedrijven Food Center) afgesproken in het concept-Ambitiedocument Herstructurering Food Center Amsterdam. Het Food Center is nu nog een afgesloten bedrijventerrein van ongeveer 21,5 hectare waar uitsluitend bedrijven zijn gevestigd die gericht zijn op de verwerking en groothandel van voedsel. Wethouder Van Poelgeest: "Het Food Center terrein is nu nog een stuk stad verborgen achter hoge muren, maar dat gaat veranderen. Een groot deel wordt openbaar toegankelijk. De Centrale Markthal moet de publiekstrekker worden. We bieden marktpartijen de uitdaging om met goede ideeën hiervoor te komen."

Na jarenlange politieke discussie is met dit Ambitiedocument een belangrijke stap gezet voor de toekomst van het Food Center. In 2004 besloot de gemeente dat deze plek behouden moest blijven voor het Food Center. Tegelijkertijd was er ook een sterke wens om het afgesloten terrein met zijn markante markthal toegankelijk te maken voor het publiek. Er is nu de afspraak gemaakt dat bedrijven wiens verzorgingsgebied overwegend buiten Amsterdam ligt worden benaderd voor een verplaatsing buiten de ring of elders. Dan hoeven minder vrachtwagens de stad in te rijden via de drukke Jan van Galenstraat. Het Food Center wordt geherstructureerd naar een modern groothandelscentrum en wordt verplaatst van de zuidzijde (Jan van Galenstraat) naar de noordzijde (Haarlemmerweg) van het terrein. De overgebleven beschikbare ruimte aan de zuidkant wordt gereserveerd voor woningbouw, waarvan 30% sociale woningbouw.

De Centrale Markthal is een rijksmonument dat nu beperkt wordt gebruikt en in slechte staat verkeerd. De restauratie van de markthal maakt uiteraard onderdeel uit van de totale herstructurering van het gebied. Na de restauratie wordt de markthal deels voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Het hele gebied wordt duurzaam en klimaatneutraal herontwikkeld. 2010 zal in het licht staan van het organiseren van de aanbesteding. Als er met de uitvoering van de herstructurering in 2011 wordt gestart, dan zal het tien tot vijftien jaar duren voordat het gehele gebied is herontwikkeld.

Inspraaktraject
Het Ambitiedocument is vanochtend door het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Westerpark vrijgeven voor inspraak. Portefeuillehouder Dirk de Jager: "Wij stellen ons voor dat over een aantal jaren, wanneer het nieuwe Food Center haar deuren opent, het omarmd wordt door de stad en het een plaats krijgt in de harten van de Amsterdammers en alle andere bezoekers van dit gebied. Dat lukt alleen als omwonenden en belanghebbenden hun stem kunnen laten horen. Dat kan tussen 19 oktober en 29 november." Na de inspraakperiode wordt het Ambitiedocument - waar nodig - aangepast. Daarna wordt het met overige aanbestedingsdocumenten ter besluitvorming voorgelegd aan het college van B&W en de stadsdeelraad stadsdeel Westerpark en gemeenteraad centrale stad. Na een positief besluit worden marktpartijen in het voorjaar van 2010 benaderd. Zij kunnen dan op basis van het Ambitiedocument met stedenbouwkundige plannen komen.

Pb-237



Gemeente Amsterdam