Dexia Bank


Dexia Bank opent 100ste
"Open Kantoor" in Lanaken

Dexia Bank opent vandaag haar 100ste
"Open Kantoor" in Lanaken. Tegen eind 2010 zal Dexia Bank 320 Open Kantoren tellen, gespreid over heel het land. Kantoren zonder barrière tussen de bank en de klant waar kwaliteitsvolle, persoonlijke dienstverlening centraal staat.

Medio 2008 lanceerde Dexia Bank een nieuw bankkantoorconcept waarbij openheid en transparantie centraal staan. De belangrijkste nieuwigheid in dit concept is dat het loket verdwijnt en plaats maakt voor een 'open info- en serviceruimte', waar klanten met courante vragen worden verder geholpen door kantoormedewerkers. Voor dagdagelijkse verrichtingen (inclusief stortingen en afnames van geld) kunnen de klanten voortaan enkel terecht in een vernieuwde Self-Service Zone, met nieuwe en meest performante bankautomaten (aanraakschermen, grote en kleine coupures,...). Voor complexere dossiers (afsluiten van een lening of een verzekering, bespreken van een investering of een belegging,...) is er een aparte Advieszone voorzien waar ze hun vertrouwde relatiebeheerder of een gespecialiseerde adviseur kunnen ontmoeten. In dit nieuwe concept hebben de kantoormedewerkers geen toegang meer tot cash en er is ook een 24u/24u-camerabewaking.

In de tweede jaarhelft van 2008 werd het "open kantoorconcept" getest in 10 'pilootkantoren'. Uit uitgebreid onderzoek bleek dat zowel de klanten als de kantoormedewerkers dit nieuwe concept als positief bestempelden. De klanten apprecieerden voornamelijk het meer persoonlijke contact met de medewerkers.

Gesterkt door deze positieve reacties besliste Dexia Bank verder te gaan met dit project en een belangrijk deel van zijn kantoren te verbouwen naar dit "open" type. Eind 2009 zullen ongeveer 140 "Open Kantoren" operationeel zijn. Tegen eind 2010 zullen de distributienetwerken van Dexia Bank in totaal zowat 320 "Open Kantoren" tellen.

De verbouwing van de kantoren en hun indeling in drie verschillende zones is hierbij wellicht het meest zichtbare aspect, maar het project houdt veel meer in. In de "Open Kantoren" wordt er immers voor gezorgd dat we beter kunnen inspelen op de noden en verwachtingen van de klanten door meer aandacht te besteden aan relatiebeheer en aan een meer doorgedreven specialisatie op het vlak van beleggingen, kredieten, verzekeringen. Uit tevredenheidenquêtes blijkt dat de nabijheid van kantoren cruciaal is voor de klanten. Ook voor de bank is dit het sleutelelement voor het behouden en versterken van de relatie tussen de klant en de bank. Op die manier benadrukt Dexia zijn focus op het "essentiële" in bankieren: de klantenrelatie en kwalitatieve advies- en dienstverlening.

Het "Open Kantoor" in een notendop

In het open kantoor kan de klant terecht in drie verschillende zones:
* In de Self-Service Zone kan de klant (elke dag van 6u tot 24u) in een aangename en rustige omgeving aan nieuwe en performante automaten terecht voor eenvoudige transacties zoals geldopnames en overschrijvingen, maar ook voor stortingen, die onmiddellijk op de rekening worden weergegeven.
* Daarnaast is er de Info en Service Zone, waar kantoormedewerkers klaar staan om klanten met vragen te helpen en bij te staan bij courante verrichtingen die ze niet zelf kunnen doen.
* Tot slot is er de Advieszone, waar klanten voor complexere dossiers en langere gesprekken terecht kunnen bij hun persoonlijke relatiebeheerder of een adviseur die gespecialiseerd is in specifieke services.

Dexia is een Europese bank die op 30 juni 2009 ongeveer 35 500 werknemers telde. Op dezelfde datum bedroeg het kern eigen vermogen 18,0 miljard EUR. De Groep is vooral actief op het vlak van Public and Wholesale Banking en biedt volledige bancaire diensten aan de cliënten van de openbare sector, en op het vlak van Retail en Commercial Banking in Europa (vooral in België, Luxemburg en Turkije). De voornaamste activiteiten omvatten retail, commercial en private banking, alsook verzekeringen, asset management en investor services.