Herstel consumentenvertrouwen ver weg

Amsterdam, 19 oktober 2009

Consumenten blijven bezorgd over de eigen financiële situatie. Ook aan het uitgavenfront blijven consumenten terughoudend. Grote aankopen zijn minder in trek. Het definitieve herstel van het consumentenvertrouwen lijkt nog ver weg.

Financiële situatie onder druk

Consumenten zijn deze maand pessimistisch gebleven over hun portemonnee in de komende zes maanden. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Onder de 34.600 gepeilde bezoekers zijn er meer pessimisten dan optimisten. Een vijfde (20%) verwacht een verbetering in het komend halfjaar, terwijl een derde (33%) van de respondenten denkt dat het slechter gesteld zal zijn met de eigen financiën. Per saldo is de stemming over de eigen portemonnee nog steeds negatief.

Uitgavenplannen behoudend

Aan het uitgavenfront blijven consumenten behoudend. In vergelijking met vorige maand hebben ze hun uitgavenplannen naar beneden bijgesteld. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder 42.900 respondenten. Vier op de tien (40%) voorziet hogere uitgaven, terwijl 16% denkt minder uit te zullen geven. Vorige maand dacht nog 43% de uitgaven op te zullen schroeven. Nu de economische vooruitzichten niet langer verslechteren en het einde van de recessie zich aandient, hebben consumenten wel een reden om de grip op de knip iets te ontspannen. Toch zal volgend jaar de koopkracht dalen en de werkloosheid verder oplopen. Mede daardoor blijft de kooplust onder consumenten nog altijd laag. Ten opzichte van een jaar geleden is er wel sprake van een flinke verbetering.

Wachten met iets groots

Dat consumenten nog terughoudend zijn blijkt ook uit de ING Vraag van Vandaag van vrijdag. Van de 66.400 respondenten is tweederde (66%) niet van plan om het komend half jaar een aankoop van meer dan een maandloon te doen. 9% doet dat waarschijnlijk wel en 15% is dat zeker van plan. Daarmee zijn consumenten voorzichtiger dan 3 maanden geleden. Toen was de groep die geen grote aankopen in het vooruitzicht zag kleiner en het aantal dat zeker was van een aankoop van meer dan een maandloon groter. De bereidheid van consumenten tot het doen van grote aankopen is kennelijk afgenomen. Komende woensdag publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de nieuwste meting van het consumentenvertrouwen. Vorige maand liet het consumentenvertrouwen al geen verdere verbetering meer zien. Het ING Economisch Bureau verwacht dat deze maand het consumentenvertrouwen weer een stapje terug zal doen.