Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

VBO Makelaar

VBO Woonindex - derde kwartaal 2009

Rijswijk, 19 oktober 2009

Hypotheekeisen voor starters te hoog

Met uitzondering van de groep starters vertoont het vertrouwen van de woonconsument in het derde kwartaal weer een stijgende lijn. De VBO Woonindex van brancheorganisatie VBO Makelaar lijkt over haar dieptepunt heen te zijn (van 71 naar 74). Starters echter ervaren op dit moment financieringsproblemen bij de aankoop van een woning. Hoewel bijna 50% zijn onderhandelingspositie heeft zien verbeteren, 61% prijsdalingen signaleert en bijna driekwart van de ondervraagde starters neutraal of positief over het woningaanbod is, stelt 47% van de starters aankoop toch uit. Het is voor hen niet mogelijk (voldoende) hypotheek te krijgen. 68% van de starters constateert een verslechtering in het maximaal te verkrijgen hypotheekbedrag.

Directeur Hans van der Ploeg: âJuist starters zijn belangrijk voor de woningmarkt omdat zij op dit moment de aanjagers van de markt zijn. Zowel banken als overheid realiseren zich dat schijnbaar onvoldoende. Starters willen wel (83%) kopen nu de betaalbaarheid van woningen is toegenomen, maar kunnen niet. De te strenge bankeisen frustreren het aankoopproces onnodig. Maar ook de overheid knabbelt aan de startersmarkt. Uiterlijk eind 2011 wil het kabinet de koopsubsidie afschaffen. Dat betekent dat de ruim 1300 starters die per maand koopsubsidie aanvragen, dan maximaal 30.000 euro extra hypotheek gaan mislopen.â

Uit de VBO Woonindex blijkt dat 60% van de starters een bestaande woning zoekt, 25% een nieuwbouwwoning prefereert en 15% zijn huidige huurwoning zou willen kopen. Hoewel de starters nu dus problemen ondervinden, zijn zij positief in hun verwachtingen voor het komend jaar. Hun perceptie dat de economie aantrekt, vertaalt zich in een positievere houding over de eigen financiële positie en het op te nemen hypotheekbedrag. Hoewel er nog steeds sprake is van een meerderheid, neemt het aantal starters dat voor het komend jaar een prijsdaling en een goede onderhandelingspositie voorziet, langzaam af.

Vertrouwen neemt toe
Ook het aantal kopers en verkopers dat voor het komend jaar geen verdere prijsdaling meer verwacht, neemt toe. Desondanks ontstaat er meer vertrouwen in de woningmarkt omdat ook zij voor het komend jaar een verbetering van de economie en hun eigen financiële positie verwachten. Bij wijziging van de woonsituatie wil het merendeel van de woonconsumenten kopen. Slechts 28% geeft de voorkeur aan verbouwing ondanks het feit dat aannemers nu goedkoper zijn en zij met diverse overheidssubsidies en regelingen makkelijker kunnen investeren in hun eigen woning. Van der Ploeg: âIk ben blij dat het tij zich lijkt te keren, maar de timing van dit kabinet om de hypotheekrenteaftrek nu ter discussie te stellen is beroerd. Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek moet onderdeel zijn van een totaalvisie op de woningmarkt waar aspecten als overdrachtsbelasting en huurtoeslag ook onderdeel van uitmaken. Een complexe discussie die jaren in beslag zal nemen en de woonconsument nu niet opnieuw kopschuw moet maken.â

Inschakelen makelaar weer populairder
Hoewel er sprake is van een schifting onder het aantal makelaars, vallen de cijfers bij de een na grootste brancheorganisatie van Nederland mee. âNatuurlijk hebben ook de VBO-makelaars hun inkomsten zien teruglopen en wordt hun ondernemerschap danig op de proef gesteld. Maar het aantal makelaars waar wij afscheid van moeten nemen, valt gelukkig meeâ, aldus Van der Ploeg. Uit het VBO-onderzoek blijkt dat het inschakelen van een makelaar weer populairder wordt. 86% van de woonconsumenten ziet de meerwaarde van een verkoopmakelaar. Meer inzicht in de markt en de mogelijkheid meer aandacht voor de woning te kunnen genereren, worden als belangrijkste redenen genoemd. 67% geeft te kennen de meerwaarde van een aankoopmakelaar te zien. Het inzicht van de makelaar in de markt wordt ook hier het belangrijkste gevonden. Op dit moment wil 35% van de verkopers niet kopen om dubbele woonlasten te voorkomen en 28% stelt een verkoop uit vanwege een te lage verkoopprijs.


---

----------------------

VBO Woonindex
De VBO Woonindex meet de stemming onder particuliere woningbezitters en starters (de woonconsument) over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één kwartaalcijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar. Daarnaast wordt elk kwartaal een aantal actuele vragen over de woningmarkt gesteld.

De VBO Woonindex wordt opgebouwd uit een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen), een verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen), een startersindex en een index van inactieven (die niet zoeken maar wel op korte of middellange termijn willen verhuizen).

Het onderzoek wordt uitgevoerd door marktonderzoekbureau DBMI in opdracht van branchevereniging VBO Makelaar. De VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl via
http://www.vbo.nl/thevbo/vboarticles.aspx?vboarticlecategoryId=150&vbo articleId=0.

Bijlage bij dit artikel

VBO Woonindex VBO Woonindex - 3e kwartaal 2009


---

--------------------------