Partij van de Arbeid
Den Haag, 17 oktober 2009

Schriftelijke vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de onduidelijkheid inzake vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren?


1.
Hebt u kennisgenomen van het EO-radioprogramma over de onduidelijkheid inzake vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren? 1


2.
Wat is uw mening over het advies van de Gezondheidsraad inzake vaccins tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren? Vindt u dit advies duidelijk wat betreft de risico's van het vaccin?


3.
Wat vindt u ervan dat verloskundigen de zwangeren adviseren zich niet te laten inenten en de gynaecologen zwangeren adviseren dit wel te doen?


4.
Deelt u de mening dat zwangere vrouwen hierdoor voor een dilemma worden gezet en niet weten welke advies zij moeten opvolgen?


5.
Wat vindt u van het oordeel van het Nederlands Vaccin Instituut namelijk dat het advies van de Gezondheidsraad "een vaag advies"is?


6.
Bent u het met de stelling eens dat zwangeren op dit moment niet weten waar ze aan toe zijn en behoefte hebben aan een eenduidig advies waaruit blijkt wat de voor en nadelen zijn van het vaccin zodat zij een afgewogen keuze kunnen maken? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen?


7.
Bent u bereid, gezien de onduidelijkheid die nu is ontstaan over het vaccin tegen de Mexicaanse griep aan zwangeren de Gezondheidsraad te vragen een aanvullend advies uit te brengen?


1. EO-Radio 1 d.d. 14 oktober 2009