Ingezonden persbericht


De Carlyle Group sluit een overeenkomst voor studenten accommodatie in de Benelux 5000 tot 7000 bedden onder de naam van City Living verwacht in 2015

Wereldwijde privé equity bedrijf de Carlyle Group ("Carlyle") kondigt vandaag aan, de uitbreiding van zijn vastgoed operaties in de Benelux regio. Door een samenwerking met Benelux Property Group SARL, zelf een samenwerkingsverband tussen Opal Group, Engelands grootste prive eigenaar van studenten accommodatie en de MacGregor famillie, Carlyle wil graag een portfolio bouwen van studentenhuizen in deze regio. Carlyle zal investeren door middel van zijn 3e Europese vastgoed fonds CEREP III, deze heeft 2.2 miljard aan equity.

De samenwerking heeft als doelstelling 5000 ­ 7000 studenten bedden over een totaal van 20-25 gebouwen in Nederland en Belgie over 5 jaar. Binnen de samenwerking, Carlyle en de Benelux Property Group zullen beiden de financiering leveren voor de acquisitie en de ontwikkeling van de locaties en zijn beiden verantwoordelijk voor de planning, ontwerp en de constructie fase van de projecten. De afgeronde projecten zullen worden verhuurd, op basis van langdurige contracten van 20-25 jaar aan City Living SA (waarin Carlyle ook een minderheidsbelang heeft). Zij zullen het accommodatie bedrijf beheren en de verantwoordelijkheid nemen voor de studenten. Carlyle en Benelux Property Group willen City Living ontwikkelen tot een studenten accommodatie bedrijf met een leidende positie in de Benelux. Agnès Riban, Associate Director van de Carlyle Group, werkzaam vanuit Parijs, zal verantwoordelijk zijn voor de investeringen van Carlyle in de Benelux. Het samenwerkings verband heeft tot nu toe 2 panden opgeleverd. Het eerste is een nieuw gerenoveerd pand met 146 kamers. Het pand heeft de naam Home Ruhl en is in Luik, Belgie. Dit pand is voor 100% volgeboekt sinds de opening in September 2008. Het aanbod van goede kwaliteits studenten huisvesting in Luik staat in geen vergelijk met de erg hoge vraag van de 30.000 Belgische en internationale studenten in de stad. Het tweede gebouw is een project dat nog in ontwikkeling is. Het heeft de naam van Limburg Stirum Huis en ligt in Den Haag. Het is op dit moment een bejaardentehuis en ligt dichtbij station Hollands Spoor en ook bij verschillende universiteiten en hoge scholen. De huidige huurders zullen het pand gaan verlaten in 2012 en daarna zal er een verbouwing plaatsvinden waarbij het aantal kamers van 170 naar 250 zal worden verhoogd en de planning is dat het pand gereed is in September 2013 voor het nieuwe academische jaar.

Carlyle, met zijn samenwerking partners, willen City Living marktleider te laten worden voor de studenten accommodatie in de Benelux. Studenten zullen veilige kamers aangeboden worden die volledig gemeubileerd zijn allen met een eigen badkamer, een flat screen TV en gratis wi-fi. De keukens zijn uitgerust met moderne apperatuur zoals vaatwasmachines, magnetrons en ovens en daarnaast is er genoeg ruimte in de koelkast en vriezer voor iedereen. Alle studenten hebben toegang tot de ruime publieke ruimtes en rustige studie ruimtes. In elk gebouw zijn wasmachines en drogers aanwezig en zelfs zal er in sommige panden een eigen bar en volledige uitgeruste fitness centrum aanwezig zijn.





Studenten huisvesting is ondekt als een erg stabiele en veerkrachtige activa, onderbouwt door de toename van studenten bij de universiteiten en een doorgaand weinig goed aanbod. Dit is beperkt door het feit dat de universiteiten niet de nieuwe aanbieders zijn van studentenhuisvesting en de relatieve hoge barriers voor privé investeerders. Het business model is al gebruikt in de UK waar het management van City Living meer dan 60.000 studenten accommodatie bedden heeft gebouwd afgelopen 25 jaar en op dit moment zijn er nog 20.000 bedden verhuurd door het management van Opal.

Robert Hodges, Managing Director ­ European Real Estate: "We zien een markt in studenten accommodatie met een grote kans dat alle criteria heeft wat we zoeken in een investering zoals de barrières om te beginnen, lots sizes, returns, resilience to economic downturn en strong supply en demand imbalance. Het komt ook goed uit in onze vastgoed en ontwikkeling kundigheid, wij geloven dat deze noodzakelijk zijn voor een succesvolle investering. Het business model heeft zich bewezen in de UK en we zien een erg gezonde pipeline van geschikte investeringen als een eerste investeerder in de regio, met Benelux als een markt met grote potentie en met in het bijzonder Nederland en Belgie.

"We geloven ook dat de kundigheid en de ervaring van Opal zeer belangrijk zijn in dit proces. We kijken er naar uit om met hen samen te werken om City Living de belangrijkste studenten accommodatie aanbieder in de Benelux te maken."

Charlie MacGregor, City Living Managing Director: "We zijn erg verheugd om samen te werken met een gewaardeerde partner als de Carlyle Group. Met hun hulp hebben we het bedrijf al uitgebreid van 2 naar 4 panden en werken we nu samen naar onze doelstelling van 25 binnen de 5 jaar. We hebben een markt vastgesteld wat een groot tekort heeft aan moderne, hoge kwaliteits studenten accommodatie en gezien het succes in de UK in deze branche over de laatste 30 jaar, zijn we allemaal erg verheugd waar dit ons gaat brengen. De potentie op het vaste land in Europa is groot en in combinatie met Carlyle's ervaring en die van ons zelf, zijn we er zeker van dat we onze doelstelling gaan behalen en dat we de leidende aanbieder worden van wereld klasse studenten accommodatie in de regio. We hebben een aantal projecten die op dit moment worden onderzocht in verschillende steden en de enthousiasme dat wordt laten zien door de desbetreffende steden en planners en studenten maken dit een boeiende tijd!"



Ingezonden persbericht