Persbericht:

Scholen voldoen veelal nog steeds niet aan informatieplicht ouders..

Uit onderzoek van de kinderombudsman blijkt, dat meer dan 80% van de scholen in Nederland zich niet houden aan de wet. Scholen dienen een neutrale positie in te nemen, en mogen geen partij kiezen. Maar door een van de ouders geen info te geven, geeft de school haar neutrale positie op en kiest zij toch partij..

Een vreemde, en kwalijke zaak vind de kinderombudsman. Want volgens de wet is de school verplicht te rapporteren over de vorderingen van de leerlingen aan hun ouders, voogden of verzorgers. Deze verplichting blijft ook na een (echt)scheiding bestaan, met name de informatieverstrekking aan de niet-verzorgende ouder zonder ouderlijk gezag . Die verplichting geldt ook wanneer de ouders nooit gehuwd waren geweest of als er geen omgangsregeling is. De school hoeft echter geen informatie te verstrekken die niet aan de andere ouder zou worden gegeven, en de school hoeft geen informatie te verstrekken wanneer dit strijdig is met het belang van het kind. Echter, men zal dan met zeer zwaarwegende argumenten moeten komen bij het weigeren van informatie. Men moet concreet aantonen (bvb een rechterlijke uitspraak )waarom en op welke manier het belang van het kind zou worden geschaad door informatieverstrekking en dit zal men moeten communiceren aan degene die om informatie vraagt .

Men mag van scholen toch verwachten dat deze zich aan de genoemde wet uit 1995 en regelgeving houden, en neutraal opstellen om beide ouders in gelijke mate van informatie te voorzien: Scholen moeten beide ouders gelijkelijk voorzien van info zie- http://www.wet-online.nl/BW1/377c.html

Veel scholen blijken vaak nog steeds niet op de hoogte van deze wet, of leggen de wet willens en wetens gewoon naast zich neer. Maar door bewust een van de ouders geen info te geven, geeft de school haar neutrale positie op en kiest zij toch partij in een eventueel conflict! Ook bij een verstoorde relatie tussen de ouders komt het nogal eens voor dat de verzorgende ouder de eigen informatieplicht niet of nauwelijks nakomt en zich verzet tegen informatieverstrekking door school. Weet dan dat ook het verzet van een ouder nooit een reden mag zijn voor weigering van informatie aan de andere ouder. De school kan zich er ook niet op beroepen dat ouders bvb maar bij elkaar te raden moeten gaan. Immers de school heeft een zelfstandige informatieplicht.

De school mag zich dus ook niet door de verzorgende ouder laten voorschrijven welke informatie al dan niet aan de andere ouder mag worden gegeven. Enkel en alleen met een rechterlijke beschikking mag men afwijken van de school informatieplicht.

Meer info hierover zie: http://kinderombudsman.web-log.nl/kinderombudsman/2009/10/scholen-voldoen.html