Gemeente Brummen


Zusterstad Koriyama bezoekt Brummen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 15-10-2009)

gedenkteken Van Doorn Hall

Maandagmiddag 19 oktober staat in het teken van Japan. Het college van burgemeester en wethouders ontvangt dan namelijk een delegatie uit Koriyama waaronder burgemeester M. Hara. Koriyma is de zusterstad van de gemeente Brummen. De contacten tussen de gemeente Brummen en Koriyama zijn voortgekomen uit historische banden. Omstreeks 1880 heeft waterbouwkundig ingenieur, Cornelis Johannes van Doorn uit Hall in de omgeving van deze Japanse stad belangrijke waterbouwkundige werken gerealiseerd.

Programma

De delegatie begint maandag 19 oktober met een plechtigheid ter nagedachtenis van Cornelis Johannes van Doorn op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Hier staat sinds 1979 een groot grafmonument van de heer Van Doorn. Vervolgens bezoeken zij de gemeente Brummen. Om 11.30 uur wordt de Japanse delegatie op het gemeentehuis officieel welkom geheten door burgemeester Joosten. Om 12.00 uur wordt er een groepsfoto gemaakt van deze officiële ontvangst. Onder leiding van wethouder Aartsen worden een aantal werkbezoeken in de gemeente afgelegd. Hierbij staat het thema "water" centraal. O m ongeveer 13.45 zal de delegatie het gedenkteken van Cornelis Johannes van Doorn in Hall bezoeken. Tevens vindt er dan een bloemlegging plaats bij het graf van de vader van de heer Van Doorn. U bent van harte welkom deze plechtigheid bij te wonen.

Geschiedenis

De grote ontwikkeling van Koriyama kwam pas op gang, nadat ongeveer 130 jaar geleden - de plaats telde toen ongeveer 4.000 inwoners - gestart werd met de ontwikkeling van het Asaka kanaalproject. W aterbouwkundig ingenieur, Cornelis Johannes van Doorn uit Hall heeft in de omgeving van deze Japanse stad belangrijke waterbouwkundige werken gerealiseerd. Onder leiding van de in 1837 in het dorp Hall geboren domineeszoon, werd omstreeks 1880 vanuit het Inawashiro-meer voor een deel dwars door een gebergte met behulp van stuwen en tunnels een 52 kilometer lang irrigatiekanaal aangelegd. Dit was van groot belang voor de ontwikkeling van Koriyama. Door dit kanaal kon het gebied rondom Koriyama van water worden voorzien. Hierdoor kon het gebied zich ontwikkelen tot een van de belangrijkste rijstgebieden van Japan. En er konden krachtcentrales en industrieën worden gevestigd. Inmiddels telt Koriyama ongeveer 350.000 inwoners. Het Asaka kanaal-project wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als het begin van de stedelijke ontwikkeling van Koriyama; en het wordt gekenmerkt als een nieuwe episode in de geschiedenis van de Japanse stad. In de buurt van het Inawashiro meer staat een groot standbeeld van deze vroegere inwoner van de gemeente Brummen. De Japanse stad eert daarom vandaag de dag nog steeds de in de gemeente Brummen geboren ingenieur.

Ondertekening vriendschapsbanden

Op 27 juni 1988 wordt een officiële vriendschapsovereenkomst ondertekend tussen Brummen en Koriyama. Die banden hebben alles te maken met de irrigatiewerken, die 120 jaar geleden bij Koriyama werden uitgevoerd. De ondertekening gebeurt in Koriyama in aanwezigheid van de Nederlandse Ambassadeur in Japan; in Brummen in aanwezigheid van de Japanse ambassadeur in Nederland. In die officiële verklaring wordt de historische band genoemd. Daarnaast wordt vermeld:

De gemeente Brummen in Nederland en de gemeente Koriyama in Japan hebben in de persoon van Ir. Cornelis Johannes van Doorn een historisch band. Die historische band heeft tussen de inwoners van de beide gemeenten een groot wederzijds begrip en een warme vriendschap gewekt. Beide gemeenten verklaren zich tot zustersteden en spreken de wens uit de wederzijdse banden nog verder te versterken door het onderling uitwisselen van gegevens op het gebied van onderwijs, cultuur en industrie tot de wederzijdse welvaart en voorspoed bij te dragen, de onderlinge vriendschap te intensiveren en zo een bijdrage te leveren tot de opbouw van goede vriendschappelijke betrekkingen tussen onze beide landen, Nederland en Japan.

Gedenkteken Hall

In s eptember 2001 is er een gedenkteke n ter nagedachtenis aan de heer Van Doorn onthuld nabij de kerk in Hall. Het gedenkteken bestaat onder meer uit een anderhalf tot twee meter hoge piramidevormige stenen constructie met stromend water om de verbondenheid van Van Doorn met water te symboliseren. Ook heeft het gedenkteken een plaquette voorzien van Nederlandes en Japanse tekst.