Gemeente Winterswijk


Partners presenteren eerste resultaten BOS-project

Winterswijk - In het schitterende beekdecor, vanaf het Buskersbos tot de Bekendelle, worden meerdere cultuurhistorische parels hersteld en versterkt onder het overkoepelende project genaamd BOS-project. De partners van het BOS-project presenteren maandag 19 oktober de eerste resultaten. Gedeputeerde Harry Keereweer van de Provincie Gelderland maakt die dag kennis met alle partners van het BOS-project en gaat de sfeer proeven in het BOS-gebied.

Tijdens het programma komt de samenwerking en de aanpak binnen het project ruimschoots aan de orde. De partners in het project zijn woningcorporatie De Woonplaats, familie Everding, Willem en Tineke Buunk (Berenschot's Watermolen), Henk den Herder en Nel Schellekens (Gasterij De Gulle Waard), familie Reuselink (Recreatiecentrum Het Winkel), Waterschap Rijn en IJssel, Dienst Landelijk Gebied, Vereniging Natuurmonumenten, Stuurgroep Herinrichting Winterswijk-Oost, Stichting Erfgoed en Nationaal Landschap Winterswijk en de gemeente Winterswijk. Zij geven een toelichting op de deelprojecten, die onderdeel uitmaken van het BOS-project. Ook wordt onder meer een bezoekje gebracht aan de inmiddels gestarte deelprojecten. Daarnaast verricht de gedeputeerde in de Bleekweide de officiële openingshandeling van het kunstwerk dat ontworpen is door kunstenaar Henri Wolters.

Veel activiteiten in het BOS-project
Het BOS-project is een samenhangend geheel van deelprojecten en heeft een doorlooptijd tot tenminste 2013. Er zijn inmiddels drie deelprojecten gestart. Zo zijn de restauratiewerkzaamheden van het Strandbadpaviljoen in volle gang. Ook is er door Natuurmonumenten gestart met de werkzaamheden in de Bleekweide. De sloten worden weer in verbinding gesteld met de Boven Slinge, waardoor de oorspronkelijke flora en fauna weer terugkomen en de oude werkmethoden weer zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast wordt door Natuurmonumenten in het Buskersbos nieuwe natuur aangelegd en worden onder meer duikers in het pad langs de bestaande beek geplaatst en een oude beekmeander uitgegraven.

Kunst in het landschap
De rijkdom aan historie en het bijzondere landschap hebben ertoe geleid dat Winterswijk de status van Nationaal Landschap heeft gekregen. Er zijn drie cultuurhistorische fietsroutes (TRAP-routes) uitgezet, die langs dit Winterswijkse erfgoed voeren. Een onderdeel van de TRAP-route is kunst in het landschap. In de Bleekweide is een kunstwerk geplaatst waarop de historie van de Bleekweide zichtbaar is. Het kunstwerk wordt 19 oktober officieel onthuld door gedeputeerde Keereweer.

BOS-project
De Boven Slinge verbindt als een blauw snoer de bijzondere elementen in het BOS-project. De naam BOS stond in eerste instantie voor het Bleekhuis, de Olliemölle en het Strandbad, waar verschillende partijen plannen hebben voor deze bijzondere objecten. In dit prachtige deel van het Winterswijkse buitengebied zijn echter meer partijen actief, waardoor er meer deelprojecten onderdeel van het BOS-project zijn geworden, te weten Recreatiecentrum Het Winkel, Berenschot's Watermolen, DAV-terrein, Bleekweide, Borkense- en Bocholtsebaan en Buskersbos. De cultuurhistorische parels worden hersteld en versterkt. Alle partners in dit project willen onder meer de monumenten behouden en voor meer mensen toegankelijk maken. Ook willen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de thema's natuur, recreatie, landschap, water, economie en cultuurhistorie. De samenhang en raakvlakken tussen de diverse initiatieven zijn hierbij een groot voordeel.