PERSBERICHT
Amersfoort, 19 oktober 2009

FIDIN EN OVFD IN BEROEP TEGEN UITSPRAAK AFM
AFM verklaart bezwaar collectieve procedure ongegrond

De AFM heeft uitspraak gedaan in de bezwarenprocedure die FIDIN en OvFD zijn gestart tegen de hoogte van de heffingen van het doorlopend toezicht 2008. De AFM heeft het bezwaar grotendeels ongegrond verklaard. FIDIN en OvFD gaan tegen de beslissing van de AFM in beroep bij de rechter.

Zoals bekend hebben FIDIN en de OvFD namens ruim 1650 intermediairs bezwaar gemaakt bij de AFM tegen de heffingen voor het doorlopend toezicht 2008. FIDIN en de OvFD vinden niet alleen de forse verhoging van de heffingen onredelijk, maar ook de onderbouwing van de heffingen onvoldoende helder.

De beslissing van de AFM komt voor FIDIN en de OvFD overigens niet echt als een verrassing. De AFM verwijst in haar afwijzing van de bezwaargronden naar de positie van de AFM ten opzichte van het ministerie van Financiën, die de hoogte van de kosten voor het doorlopend toezicht vaststelt. De AFM acht zich slechts uitvoerder van de regeling en meent dat zij dat correct doet. Daarmee zijn FIDIN en de OvFD het oneens. FIDIN en de OvFD wijzen in dit kader ook op een eerder besluit van het ministerie van Financiën om in elk geval de kosten van wanbetaling uit de heffingen van 2009 te halen. Daarbij gaat het om een belang van maar liefst 2.8 mln. In hun bezwaarschrift hebben FIDIN en de OvFD op dit punt ook hun grieven kenbaar gemaakt tegen de heffing 2008.

FIDIN en de OvFD leggen hun bezwaren nu voor aan de rechter. Eerder is een vergelijkbare bezwarenprocedure succesvol gelopen voor een aantal beleggingsondernemingen, waarbij pas de rechter de bezwaarmakers in het gelijk stelde.

Zolang er geen duidelijkheid is over de procedure 2008 adviseren FIDIN en de OvFD het intermediair om ook bezwaar te maken tegen de heffing doorlopend toezicht 2009. Daartoe is wederom een collectieve procedure gestart via www.federatiefidin.nl. Inmiddels zijn er bij FIDIN en de OvFD al vele honderden bezwaarschriften tegen de heffing 2009 binnen.


Noot voor de redactie (