Belgische Federale Overheid


*

Geneesmiddelen en internet: surf niet met uw gezondheid!

Datum: 19 oktober 2009

Wat riskeert u als u geneesmiddelen koopt via internet, buiten het legale circuit? Waar moet u op letten bij een dergelijke elektronische transactie? Hoe brengt u uw gezondheid geen schade toe? Wat is de beste manier om zeker te zijn van uw online aankopen? Om deze vragen te beantwoorden lanceert het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een nieuwe campagne: 'Geneesmiddelen via internet? Surf niet met uw gezondheid!'

Risico's en aanbevelingen

Bij de aankoop van geneesmiddelen via het internet buiten het legale circuit is de kans groot dat ze vervalst of nagemaakt zijn. Hun kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid is niet gegarandeerd.

Bovendien is het aankopen via het internet van geneesmiddelen die een medisch voorschrift vereisen verboden: u kunt hiervoor een boete krijgen.

Verkoopsvoorwaarden

De verkoop en de levering van geneesmiddelen vrij van medisch voorschrift via internet is voorbehouden aan apotheken die openstaan voor het publiek. Zij moeten zich aan de volgende regels houden:
* de wettelijke voorschriften om geneesmiddelen op de Belgische markt te brengen

* het recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de patiënt-aankoper

* de strikte regels voor een goede bewaring van de geneesmiddelen tijdens de levering in de apotheek of onder verzegelde zending.

De website van een apotheek moet bovendien verplicht een aantal gegevens bevatten over het goede gebruik van de geneesmiddelen door de consument.

Meer informatie over geneesmiddelen en internet vindt u:
* in de brochure 'Geneesmiddelen via internet? Surf niet met uw gezondheid!' (PDF, 938 kB)

* op de campagnewebsite www.geneesmiddelen-via-internet.be

Meer informatie over geneesmiddelen en gezondheidsproducten vindt u op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.