Gemeente Geldermalsen

Campagne de derde helft

Het sportseizoen is weer begonnen. Na de wedstrijd blijf je gezellig nog even hangen met je sportvrienden om een paar biertjes te drinken. Of je besluit op zaterdagavond te gaan stappen terwijl je zondag die belangrijke wedstrijd moet spelen. Dat moet kunnen, toch?

Niks mis met fris

In de regio Rivierenland hebben de negen gemeenten, de politie, GGD en IrisZorg de handen ineen geslagen en zijn ze het project "Niks mis met fris" gestart. Het doel is om het gebruik van alcohol door jongeren zolang mogelijk uit te stellen, in ieder geval tot het zestiende jaar. Jongeren van zestien jaar of ouder zouden met mate moeten drinken. Gemeenten en sportverenigingen gaan samen bekijken hoe ze het alcoholgebruik in sportkantines kunnen verlagen, bijvoorbeeld door strengere controle op leeftijdsgrenzen.

Alcohol in de sportkantine

Alcohol en sport gaan slecht samen. In veel sportkantines wordt alcohol geschonken en is de zogenaamde "derde helft" een veel voorkomend iets. Feit is dat in veel sportkantines kinderen en jongeren rondom sportwedstrijden geconfronteerd worden met (overmatig) alcoholgebruik door oudere jongeren en volwassenen. Doordat jongeren onder de zestien veelvuldig geconfronteerd worden met alcoholgebruik in de kantine, is de kans groter dat ook zij sneller alcohol gaan drinken.

Redenen om niet te drinken

Door alcohol te drinken voor of na het sporten, krijg je meer en hevigere spierpijn en -kramp. Je lichaam breekt het door beweging gevormde melkzuur (waar je spierpijn van krijgt) minder snel af. De afbraak van alcohol krijgt voorrang. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je aandacht verslapt en je reactievermogen vermindert. Blessures kunnen het gevolg zijn. Door alcohol neemt ook je conditie af waardoor je ademhaling en polsslag versnellen. Je bent sneller moe. Kortom, je prestaties zullen afnemen.

Helpen regels om alcoholgebruik van jongeren te voorkomen?

Voor veel Nederlandse jongeren is het de gewoonste zaak van de wereld: het drinken van (te veel) alcohol op jonge leeftijd. Bijna negentig procent van de jongeren drinkt alcohol voordat ze zestien zijn. "Nee" zeggen is lastig. "Al mijn vrienden drinken ook." Daarnaast spelen ouders een grote rol in het alcoholgebruik van hun kinderen. Ze bieden zelf vaak het eerste drankje aan onder het mom van :"het is verstandig om onder toezicht te leren omgaan met alcohol." Dit remt het gebruik van alcohol echter niet. Integendeel: ouders die toestaan om thuis te drinken stimuleren alcoholgebruik juist. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat zowel ouders als jongeren weten waarom het drinken van alcohol op jonge leeftijd schadelijk is. Als ouders bovendien duidelijke regels stellen en hun kinderen thuis geen alcohol laten drinken starten jongeren pas op latere leeftijd met het gebruik van alcohol.
Niet alleen ouders kunnen een rol spelen om het eerste alcoholgebruik uit te stellen, maar ook de sportvereniging. Ook in de sportkantine komen jongeren in aanraking met alcohol. Net als thuis geldt dat het naleven van regels met betrekking tot alcohol kan voorkomen dat jongeren gaan drinken in de sportkantine.

---