NEN


Norm voor non-formele educatie en trainingsinstituten

maandag 19 oktober 2009, 16:18

De norm ISO 29990 bevindt zich in de laatste fase voor goedkeuring. Deze norm beschrijft de basiskwaliteitseisen die worden gesteld aan non-formele educatieve instellingen, de belangrijkste voorschriften voor deze dienstverleners.

Het doel van de norm is:

* een model bieden dat garant staat voor de kwaliteit van de aanpak en de resultaten;

* een referentiekader bieden voor onderwijsdiensten en hun klanten bij het ontwerpen, ontwikkelen en leveren van non-formele vormen van educatie, trainingen en cursussen.

In de norm wordt bewust de term 'onderwijsdiensten' gebruikt om de nadruk te leggen op de deelnemer en de resultaten van het leerproces, en te wijzen op het brede scala aan mogelijkheden die beschikbaar zijn bij het leren.

ISO 29990 richt zich op de kwaliteit van de instellingen, ofwel van de 'Learning Services Providers' (LSP's). De norm is bedoeld om klanten (organisaties en individuen) te begeleiden bij de keuze van een onderwijsdienst die voldoet aan de behoeften van de afnemer en de verwachtingen die leven rond de ontwikkeling van kunde en bekwaamheid van de deelnemer.

De NEN-normcommisse 'Learning services' heeft samen met ongeveer 25 andere normalisatie-instituten een actieve bijdrage geleverd aan deze norm. ISO 29990 bevindt zich in een afrondende fase en NEN zal binnenkort positief stemmen op de norm.

Voor meer informatie over ISO 29990 of de NEN-normcommissie 'Learning services' kunt u contact opnemen met Jan Rietveld via e-mail: jan.rietveld@nen.nl.