Deelgemeente Oud-West Amsterdam


tot aanpak panden en tuinen

---

Stadsdeel gelast eigenaar tot aanpak panden en tuinen

19 oktober 2009

Stadsdeel Oud-West heeft een eigenaar gelast om zijn panden en debijbehorende tuinen aan de Jan Pieter Heijestraat 66 tot en met 74 en de Borgerstraat 186 tot en met 198 aan te pakken. Het stadsdeel wil dat de eigenaar de vervuilde tuinen van de betreffende panden binnen twee weken opruimt. Ook wil het stadsdeel dat de eigenaar voor 1 maart 2010 de sloop en renovatie van de panden heeft uitgevoerd. In totaal gaat het om 11 panden.

Aanpak panden

De eigenaar heeft in 2007 een sloopvergunning gekregen voor alle panden. De bouwvergunning is in juli 2009 verleend. Het stadsdeel droeg de eigenaar op om voor 1 oktober 2009 in ieder geval de slechtste panden aan de Jan Pieter Heijestraat 70 en de Borgerstraat 192 te hebben gesloopt. De overige panden moesten per dezelfde datum ook zijn gesloopt of zijn gerenoveerd. Nu dit niet is gebeurd gaat het stadsdeel over tot het innen van de dwangsom van EUR 550.000,- (EUR 50.000,- per pand). Ook heeft het stadsdeel de eigenaar gelast om uiterlijk 1 maart 2010 de panden te slopen of te renoveren. Mocht hij dit niet doen dan leidt dit tot een dwangsom van EUR 1,1 miljoen (EUR 100.000,- per pand).

Vervuiling tuinen

Het stadsdeel heeft de eigenaar op 22 juli 2009 aangeschreven om de vervuiling rondom de panden aan te pakken. Dit naar aanleiding van een brief van de GGD waarin, gezien de ernst van de situatie, geadviseerd werd om de vervuiling snel aan te pakken. De eigenaar kreeg hiervoor vier weken de tijd. Omdat ook hier de situatie nog hetzelfde is gaat het stadsdeel over tot het innen van de dwangsom van EUR 20.000,-. De eigenaar krijgt nu nog twee weken de tijd om de tuinen op te ruimen. Mocht de situatie dan nog hetzelfde zijn, dan zal het stadsdeel de vervuiling op kosten van de eigenaar aanpakken.

Stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij: "Het zijn zware maatregelen, maar de situatie is er dan ook naar. De sloopvergunning ligt er al een paar jaar en er gebeurt niets. Zelfs niet nu er een bouwvergunning ligt. Ook de situatie in de tuinen kan zo niet langer. Vandaar dat we hier nu toe overgaan."

---