Stichting FOM

19 oktober 2009, 2009/41

FOM zorgt voor vliegende start implementatie Sectorplan (Persbericht)

Extra budget beschikbaar voor de FOM-projectruimte De Stichting FOM stelt tot 2011 alvast drie miljoen euro extra beschikbaar om een vliegende start te maken met de doelstellingen van het nieuwe Sectorplan natuur- en scheikunde, dat in 2011 van start gaat. Het geld komt ten goede van de zogenaamde Projectruimte subsidierondes van FOM en wordt ingezet voor voorstellen die binnen de in het Sectorplan beschreven focusgebieden vallen. De Commissie Breimer, die zich met de uitvoering van het plan zal bezighouden, werd op 8 oktober door minister Plasterk officieel geïnstalleerd tijdens zijn bezoek aan het Lasercentrum van de VU.

Sectorplan natuur- en scheikunde
Het Sectorplan natuur- en scheikunde heeft als doel een structurele versterking van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de natuur- en scheikunde aan de algemene en technische universiteiten. Recent heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hiervoor met ingang van 2011 een bedrag van 20 miljoen euro per jaar toegezegd. Hiervan is jaarlijks 10 miljoen euro bestemd voor natuurkunde en de andere helft voor scheikunde. Van het extra geld voor natuurkunde gaat 7 miljoen euro direct naar het universitaire onderzoek en onderwijs, en 3 miljoen euro zal worden ingezet voor 'flankerend beleid' van de tweede geldstroom organisatie FOM. Om nu al een vliegende start te maken met dit flankerend beleid zet FOM tot 2011 uit eigen middelen in totaal 3 miljoen euro in voor de Projectruimte.

Projectruimte
De Projectruimte is een van de subsidieinstrumenten die de Stichting FOM tot haar beschikking heeft voor de uitvoering van natuurkundig onderzoek. De projectruimte maakt kleine projecten mogelijk voor fundamenteel onderzoek in de natuurkunde met een vernieuwend karakter en een aantoonbare wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie, tot een bedrag vier ton. Indien er een belangrijke investeringscomponent aanwezig is, kan het bedrag oplopen tot maximaal 5,5 ton. Onderzoekers kunnen twee maal per jaar een voorstel indienen. Het nu beschikbaar gestelde extra budget wordt gelijk verdeeld over de rondes tot 2011, zodat 1 miljoen euro per ronde extra beschikbaar is. Door dit extra budget zal FOM de komende drie rondes steeds twee à drie extra voorstellen kunnen honoreren. Ook nieuw is dat tenure-trackers en nieuwe vaste stafleden in aanmerking kunnen komen voor een voorkeursbehandeling. Tot nu toe gold deze alleen voor nieuwe hoogleraren.

Volgens de doelstellingen van het Sectorplan moeten de extra middelen ten goede komen aan universitair onderzoek dat valt in de focusgebieden zoals deze in het Sectorplan voor de natuur- en scheikunde worden beschreven. Dit geldt ook voor de toekenning van het extra geld van FOM tot 2011. Deze focusgebieden zijn:
- quantumuniversum,

- nanofysica en -technologie,

- complexe systemen, vloeistoffen en materie,
- energie,

- fysica van levensprocessen en gezondheid. De Commissie Breimer zal binnen de focusgebieden overigens nog accenten aanbrengen.

Commissie-Breimer
Een commissie onder leiding van prof.dr. Douwe Breimer adviseert de minister van OCW over de verdeling van de sectorplanmiddelen. Deze commissie werd donderdag 8 oktober officieel geïnstalleerd door minister Plasterk tijdens een bezoek aan het Lasercentrum van de Vrije Universiteit.

De implementatiecommissie bestaat uit:

- prof.dr. Douwe Breimer (vz),

- dr. Jos Benschop,

- dr. Ellen de Brabander (va. 1 sept. 2009),
- dr. Teun Graafland,

- prof.dr. Denise Krol (va. 1 nov. 2009),

- prof.dr. Bert Meijer,

- prof.dr. Wim van Saarloos (tot 1 nov. 2009),
- prof.dr. Bernard de Wit (va. 1 nov. 2009).

Het secretariaat wordt gevormd door:

- dr. Tanja Kulkens, NWO Chemische Wetenschappen,
- drs. Hendrik van Vuren, FOM.

Meer details over de invulling (informatie voor de indieners) vindt u in het nieuwsbericht van 16 oktober en in de aangepaste handwijzer Projectruimte.