Stadsdeel Amsterdam Centrum


Belangrijke stap in opwaardering Damrak: aantal gevelreclames verwijderd

19 oktober 2009

Vanochtend werden onder veel belangstelling de eerste beeldbepalende reclame-uitingen van een vijftal panden aan het Damrak verwijderd. Het verwijderen van de reclame-uitingen op het Damrak gaat in prima samenwerking met de betrokken ondernemers en stadsdeel Centrum.

Stadsdeelvoorzitter Els Iping was aanwezig toen de eerste lichtreclames verwijderd werden: "Het stadsdeel is hier al een tijd mee bezig en we zijn ontzettend blij met deze belangrijke stap in het opwaarderen van het Damrak. Hiermee kunnen we laten zien dat het werkt. Ik hoop dat andere ondernemers dit voorbeeld willen volgen."

Gevels weer zichtbaar

Vorig jaar werd het nieuwe beleid voor gevelreclame vastgesteld in stadsdeel Centrum. Doel hiervan is om het beschermde stadsgezicht beter tot zijn recht te laten komen. Eén van de speerpunten is het weghalen van met name veel te grote uitingen, waardoor de mooie gevels weer zichtbaar worden en de uitstraling van de winkelgebieden chiquer wordt. Uiteraard geldt er een 'overgangsregeling'. Dit betekent dat binnen drie tot vijf jaar alle reclames aan de gevel moeten voldoen aan de regels. Om ondernemers hiertoe te stimuleren is een subsidieregeling bepaald. Op dit moment is een aantal straatmanagers in gesprek met ondernemers om hun reclames aan te passen aan het nieuwe beleid; hiervoor wordt ook de subsidie actief aangeboden.

Meer informatie?

Lees hier meer over de beleidsregels voor Gevelreclame, en download de volledige informatiebrochure voor ondernemers.