Gemeente Eersel


De Gezondheidsmonitor gaat weer van start!

In het kader van de Gezondheidsmonitor voert de GGD Brabant-Zuidoost dit najaar zowel de Volwassenenmonitor als de Ouderenmonitor uit. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Zuidoost-Brabantse gemeenten, in samenwerking met de GGDâen in Brabant en de GGD Zeeland.

Volwassenenmonitor en Ouderenmonitor

Begin oktober ontvangen ruim 34.000 (willekeurig geselecteerde) personen tussen 19 en 64 jaar en ruim 23.000 65-plussers in de regio een brief met vragenlijst waarin ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Gezondheidsmonitor. Deelnemers kunnen de vragenlijst schriftelijk invullen. Daarnaast bestaat voor de 19 tot en met 64 jarigen de mogelijkheid om de vragenlijst via Internet in te vullen. Niet alleen gezondheid, maar ook leefstijl, sociale contacten, welzijn en zorg, veiligheid en woonomgeving worden onder de loep genomen. De resultaten van het onderzoek vormen de basis voor het (lokaal) gezondheidsbeleid dat door de gemeenten, samen met de GGD, wordt ontwikkeld en gerealiseerd.

Â

Iedereen een persoonlijk leefstijl advies!

Nieuw in dit onderzoek is dat deelnemers die de vragenlijst via Internet hebben ingevuld, de mogelijkheid krijgen om een persoonlijk leefstijl advies te ontvangen. Dit âadvies op maatâ over bewegen, voeding, alcoholgebruik en roken wordt aangeboden in samenwerking met de Universiteit Maastricht. Dit advies kan helpen om een gezondere manier van leven te ontwikkelen.

Meedoen is belangrijk

Voor de gemeenten is het belangrijk dat zoveel mogelijk personen deelnemen aan het onderzoek, zodat een goed beeld ontstaat van de gezondheid en leefsituatie van haar inwoners. Op deze manier kunnen zij beter inspelen op behoeften van burgers.

Â

Resultaten vergelijken

Doordat het onderzoek in heel Noord-Brabant en Zeeland wordt uitgevoerd, is het mogelijk om de resultaten van gemeenten en regioâs met elkaar te vergelijken. Ook veranderingen in de tijd worden gemeten door te vergelijken met de vorige monitors uit 2005/2006. De resultaten van de monitors zullen in het najaar van 2010 worden gepubliceerd, onder meer via de website www.GGDgezondheidsatlas.nl.

Â

De vragenlijsten zijn 16 oktober verzonden.