Woonbond


19-10-2009

Minister noemt Energiebus nu al succes

Op 15 oktober sprak de Tweede Kamer over het woningwaarderingsstelsel (WWS), het energielabel en de voortgang van energiebesparing in gebouwen in Nederland. De Tweede Kamer behandelde het akkoord dat Woonbond, Aedes en het ministerie voor WWI bereikten over het WWS. Op hoofdlijnen waren de Kamerleden blij dat er overeenstemming was bereikt over een voorstel waarin energiezuinige woningen meer punten krijgen en energie onzuinige woningen minder. De fracties verwachten dat hiermee een belangrijke impuls gegeven kan worden aan energiebesparing in de sociale huursector. De behandeling van het wetsvoorstel moet nog plaatsvinden in de Tweede Kamer.

De Kamer was kritischer over de uitvoering van energiebesparing in woningen van eigenaar-bewoners. Er worden nu diverse stimulerende maatregelen getroffen door de overheid zoals subsidies en fiscale regelingen. Duidelijk was dat de kamerleden de mogelijkheid willen openhouden voor meer verplichtende maatregelen als de noodzakelijke energiebesparing de komende jaren niet op vrijwillige basis plaatsvindt.

Minister Van der Laan (WWI) vertelde dat de Woonbond en Aedes voortvarend aan de slag zijn gegaan met hun energieconvenant. Hij noemde met name de Woonlastenwaarborg en de Energiebus als successen.

De kamerleden hebben er vertrouwen in dat de inspanningen van de minister om het energielabel te verbeteren tot voldoende resultaat leiden.