Gemeente Rhenen


Starterslening instrument om starters op de woningmarkt aan koopwoning te helpen

19 oktober 2009 - De gemeenteraad van Rhenen heeft op 30 juni de mogelijkheid om een starterslening te verkrijgen uitgebreid. ,,Dat is gebeurd om uiteindelijk mogelijk te maken dat beginnende kopers tot en met 39 jaar een woning kunnen kopen op de Rhenense woningmarkt, stelt wethouder Ad van Hees.

Voor starters is het tegenwoordig niet zo makkelijk om hun eerste woning te kopen en daarmee een begin te maken met de wooncarrière. ,,De gemeente vindt het belangrijk dat jonge mensen in Rhenen kunnen blijven wonen en om hen een betaalbare woning te bieden. We hebben die woningen niet gebouwd. Daarom zorgen wij als gemeente dat de woning betaalbaar wordt via de starterslening.

Met de nieuwe starterslening kunnen zeker nog vijfentwintig startersleningen worden verstrekt, zo verwacht wethouder Ad van Hees. Op 1 juli 2004 stelde de gemeenteraad van Rhenen de Verordening Stimuleringsfonds Startersregeling vast. Dit om het voor starters gemakkelijker te maken om een woning te kopen. Tot nu toe zijn er zestien startersleningen verstrekt. Het fonds heeft nog zon 500.000 euro beschikbaar.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de totale aankoopkosten van een woning en het maximale bedrag dat volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie kan worden geleend. Het ministerie van VROM heeft 40 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld voor het verstrekken van bijdragen aan gemeentelijke startersleningen, mits de gemeentelijke verordeningen aan een aantal voorwaarden voldoen. De starterslening geldt voor woningen van maximaal 225.000 euro met een maximum van twintig procent van de verwervingskosten.

Aangepaste regeling

Omdat ook in Rhenen een aangepaste regeling is gemaakt, kunnen vanuit hetzelfde gemeentelijke budget meer startersleningen worden verleend. Het ministerie van VROM stelt een bijdrage van vijftig procent aan iedere starterslening ter beschikking. Ook de provincie Utrecht heeft per 1 februari 2009 een startersfonds in het leven geroepen. Met een budget van vijf miljoen euro kunnen starters met een maatschappelijk binding aan de provincie worden geholpen bij het kopen van een woning in de gemeente Rhenen.

De starterslening is voor nieuwe woningen, maar ook voor bestaande woningen, weet wethouder Van Hees. ,,Wat je bij de woningmarkt ziet is, dat de starters nog steeds een woning kopen. Dat zijn mensen die geen woning hoeven achter te laten dan wel al hebben gespaard. De beweging zit in de onderkant van de markt, de woningen tot 250.000 euro. Ik denk dat er in Rhenen nog aardig wat woningen zijn, waarmee je een starterslening kunt krijgen. Zeker als je kijkt naar de woningen, die de Rhenense Woningstichting op dit moment in de verkoop heeft. Als die woningen door eerste koopstarters worden gekocht, kun je daarvoor een starterslening krijgen.

Wie dat wil kan op de website www.startmakelaar.nl bekijken welke woningen voor starters in de gemeente Rhenen te koop staan. Om een starterslening bij de gemeente Rhenen te krijgen gelden een aantal voorwaarden. Zo moeten aanvragers jonger zijn dan 40 jaar. Ook moet een potentiële koper een sociale of economische binding te hebben aan de gemeente Rhenen.

Voorts geldt de voorwaarde dat men nog geen eigenaar van een koopwoning mag zijn. Bij een meerpersoonshuishouden is het voldoende dat één van de twee partners op het moment van de aanvraag aan de eisen voldoet. De eis van het nog geen eigenaar zijn van een koopwoning geldt wel voor beide partners.

Verwervingskosten

Verder mogen de verwervingskosten van de koopwoning niet hoger zijn dan 225.000 euro. De aanvrager moet de woning waarvoor de lening wordt verstrekt zelf gaan bewonen. De gemeente Rhenen verstrekt het bedrag via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) in Hoevelaken (www.svn.nl). Deze stichting verzorgt de afhandeling en de administratie van de lening. De gemeente heeft de loketfunctie en verstuurt de toewijzingsbrief.

De hoogte van de starterslening hangt af van het inkomen en het eigen vermogen en heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar wordt geen rente of aflossing betaald. Na het derde jaar wordt afhankelijk van het inkomen een maandlast bepaald. Deze inkomenstoets kan worden herhaald in het zesde, tiende en vijftiende jaar van de looptijd van de lening. Aflossing vindt pas plaats als het inkomen het toelaat, maar ook altijd bij verkoop van de woning.

Voor meer informatie kunt u iedere ochtend van 8.30 uur tot 12.30 uur langskomen bij of bellen met de informatiebalie van de afdeling VROM, telefoonnummer 0317 681 681. ,,Bij de informatiebalie wordt getoetst of iemand voldoet aan de voorwaarden. Als dat inderdaad zo is, kan iemand in aanmerking komen voor een starterslening en krijgt dan een op naam gesteld aanvraagformulier mee, besluit wethouder Ad van Hees.