Stadsdeel Amsterdam Centrum


Rembrandtplein ligt er straks piekfijn bij

19 oktober 2009

Een van de bekendste pleinen van Nederland, en zéker van Amsterdam, is natuurlijk het Rembrandtplein. Maar wie er nu gaat kijken, moet waarschijnlijk even slikken. Zandhopen, bergen stenen, shovels en een kale vlakte kan dit ooit nog wat worden? Het antwoord is ja. Het Rembrandtplein wordt gewoon mooi.

Afgelopen januari werd gestart met de werkzaamheden aan het Rembrandtplein, dat een ware metamorfose ondergaat. Als het werk straks klaar is, rond half december dit jaar, herken je het bijna niet meer terug. Dagelijks bestuurder openbare ruimte Erik Koldenhof: "Het Rembrandtplein wordt open en transparant, en krijgt allure door de hoogwaardige materialen, zoals natuurstenen banken en een waterelelement. Er komt ook weer een grasveld, zodat veel mensen bij mooi weer optimaal van het plein kunnen genieten - gewoon door lekker te zitten en om je heen te kijken. En dat laatste is nou precies wat op het 'oude' Rembrandtplein niet mogelijk was, door de vele dichte bosschages en een terras op het middenterrein. Deze zijn straks allemaal verdwenen; licht en ruimte komt er voor in de plaats. Je zou kunnen zeggen dat het nu pas een écht plein wordt."

Rembrandt

Rembrandt zelf, de trotse naamgever van het beroemde plein waar hij al sinds 1852 vertoeft, keert uiteraard terug. Als de werkzaamheden half december zijn afgerond wordt Neerland's beroemdste schilder op zijn nieuwe plek getakeld. Vanaf dat moment kijkt de grote meester de andere kant op: richting de Reguliersbreestraat, waarmee hij voortaan uitkijkt over zijn eigen plein. Vóór hem een natuurstenen verhoging met bankjes, inclusief een waterpartij: een steen waar water uit zal stromen. Stadsdeel Centrum is bij alle keuzes voor onderdelen en materialen uitgegaan van intensief dagelijks gebruik door toeristen en cafégangers, dus het kan allemaal een stootje hebben.

Nachtwacht

Of de bronzen beelden die samen een driedimensionale Nachtwacht vormen, terugkeren op het Rembrandtplein is nog niet bekend. Op dit moment zijn de beelden weer bij de kunstenaars in Rusland voor herstel. Twee jaar geleden huurde de ondernemersvereniging van het Rembrandtplein de beelden, die al snel een toeristische trekpleister vormden. De ondernemersvereniging heeft aangegeven de beelden graag terug te zien op het vernieuwde plein; men is bezig om dit financieel te realiseren. Stadsdeel Centrum heeft in het ontwerp rekening gehouden met een eventuele terugkomst. Ze komen dan midden op het plein.

Rolstoeltoegankelijk

Bij het ontwerp voor het plein is met nadruk gelet op toegankelijkheid voor álle groepen gebruikers. Ook mensen in een rolstoel moeten het Rembrandtplein optimaal kunnen gebruiken. Speciaal voor minder validen en gehandicapten worden dan ook een aantal maatregelen getroffen: op hoeken worden de trottoirbanden verlaagd, zodat de toegang tot het verhoogde voetpad ook voor rollators en rolstoelen is gewaarborgd. Dit voetpad is op de looplijnen vrij van objecten. Het plateau in het midden van het plein is dankzij hellingbanen eveneens toegankelijk voor rolstoelen.

Mooi houden

De uitvoering van de herinrichting is volledig gefinancierd door stadsdeel Centrum en de centrale stad. Het mooi houden is een gezamenlijke inspanning van het stadsdeel en de ondernemers en eigenaren. Met hen is in goed onderling overleg gewerkt aan een beheerplan en een samenwerkingsverband. Het streven is dat betrokken partijen de overeenkomst medio december ondertekenen.

Vertraging

Toen de eerste schop de grond in ging (afgelopen januari), was het de bedoeling dat het Rembrandtplein half oktober af zou zijn. Er ontstond later echter enige vertraging, veroorzaakt door een uitgelopen gerechtelijke procedure rondom het vertrek van café Unique op het midden van het plein, waardoor de bouw op het middenstuk op de geplande datum, direct na Koninginnedag, niet kon beginnen. Na de bouwvak is in augustus gestart met herprofilering van het middenterrein en de zuidzijde van het plein (aan de kant van Schiller). Deze zuidzijde zal in ieder geval gereed zijn voordat op 19 november het documentaire filmfestival IDFA van start gaat. Stadsdeel Centrum heeft er alle vertrouwen in dat verdere vertragingen vanaf nu niet meer aan de orde zijn. Er wordt dan ook stug doorgewerkt, zodat het plein er nog vóór de kerstdagen piekfijn bij ligt.