Gemeente Castricum

Samenwerkingsverband Sociale Recherche ingezet tegen sociale fraude

De sociaal rechercheurs van het Samenwerkingsverband Sociale Recherche Noord-Holland Noord zijn door burgemeester en wethouders van Castricum aangewezen om toe te zien op een goede uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Basisregistratie Personen.

Door een recente wijziging van de wet WWB mag het college nu zelf toezichthouders aanstellen. Eerder dit jaar gaf het college daarom de klantmanagers van het gemeentelijke team Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) meer bevoegdheden om te controleren op fraude met bijstandsuitkeringen. De klantmanagers kunnen sindsdien zelfstandig werkplekken controleren (ook als toegang niet wordt verleend), inzicht eisen in identiteitsbewijzen en makkelijker bewijs vergaren in fraudezaken die maximaal ⬠10.000,- belopen.

Â

Voor het aanpakken van fraudegevallen van meer dan ⬠10.000,- worden de sociaal rechercheurs van het Samenwerkingsverband Sociale Recherche Noord-Holland Noord ingezet. Bovendien worden zij betrokken bij het ter plekke controleren van woonachtigen op adressen in de gemeente Castricum. Deze zogenaamde adresonderzoeken zijn van belang om de Basisregistratie Personen op het â door de overheid â vereiste niveau te houden. De sociaal rechercheurs worden daarmee toezichthouder op de Basisregistratie Personen.

Â

Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat fraude effectiever en sneller door de gemeente zelf kan worden onderzocht.