Gemeente Castricum

Recht op inkomensondersteuning en hulp bij regelen nu via de website

De gemeente Castricum heeft zich aangesloten bij de digitale reken- en adviesprogrammaâs Bereken Uw Recht en Regelhulp.nl. Inwoners kunnen nu van deze diensten digitaal gebruikmaken. De informatie is toegankelijk via slechts één muisklik op de knop âBereken uw recht op Wmo-voorzieningen en financiële hulpâ.

Met behulp van Bereken Uw recht krijgen inwoners een antwoord op de vraag of zij recht hebben op een gemeentelijke en/of landelijke voorziening zoals bijzondere bijstand, langdurigheidstoeslag, participatiefonds of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. De webbezoeker moet vragen beantwoorden over onder andere de gezinssamenstelling, het inkomen en het vermogen. Het programma berekent vervolgens het eventuele recht op vergoeding. Het eindrapport kan door de gebruiker worden uitgeprint en bijgesloten bij een aanvraagformulier of worden meegenomen bij een gesprek met een medewerker van de gemeente.

Naast deze financiële hulp kunnen diverse soorten zorg in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de AWBZ worden geregeld via de nieuwe koppeling met Regelhulp. Met name chronisch zieken, gehandicapten en ouderen kunnen hiervan profiteren.

Â

Bereken Uw Recht

Via de website www.berekenuwrecht.nl konden inwoners van Castricum al eerder berekenen of zij recht hebben op landelijke regelingen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of een studietoelage. Sinds 19 oktober kan dus ook het recht op gemeentelijke vergoedingen worden berekend. Bereken Uw Recht is een initiatief van de landelijke organisaties Stimulansz en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Â

Regelhulp.nl

âRegelhulpâ is een webprogramma dat een soort routeplanner (webloket) biedt voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Het geeft een overzicht van zorg, hulp en financiële ondersteuning. Het gaat om voorzieningen en ondersteuning van verschillende organisaties, zoals de gemeente, het CIZ, UWV en UWV Werkbedrijf. Via Regelhulp.nl kan men voorzieningen aanvragen of zich aanmelden voor een gesprek over ondersteuning. Met één formulier, bij verschillende instanties tegelijk.

Â

Tegengaan niet-gebruik

De gemeente hoopt op deze manier het niet-gebruik van voorzieningen tegen te gaan. Uit diverse onderzoeken blijkt dat Nederlanders namelijk vaak geen gebruik maken van vergoedingen en voorzieningen waarop zij wel recht hebben. Onbekendheid met de regelingen, ingewikkelde aanvraagprocedures, maar ook schaamte en trots spelen daarbij een rol.

Â

Hoe werkt het

Bereken Uw Recht en Regelhulp zijn via diverse ingangen te raadplegen: direct vanaf de homepage, of via links achter de buttons âZorg, welzijn en Wmoâ, âWerk en inkomenâ en âSeniorenâ.