Partij voor de Vrijheid (PVV)

Nederland loopt 16 miljard mis - Kamervragen
maandag 19 oktober 2009

Vragen van het lid van Dijck (PVV) aan de staatssecretaris van Financiën over het bericht dat Nederland 16 miljard aan belasting mis loopt.

1.)
Heeft u kennis genomen van het bericht in het NRC(*) en de televisie uitzending van Zembla van 18 oktober 2009 dat de Nederlandse fiscus miljarden misloopt, doordat hier gevestigde multinationale bedrijven weinig belasting betalen.


2.)
Bent u het met mij eens dat de introductie Wet `werken aan winst' niet had mogen leiden tot belastingontwijking door multinationals?


3.)
Kunt u een overzicht presenteren hoeveel belasting de multinationals in Nederland aan Nederlandse vennootschapsbelasting jaarlijks betalen?


4.)
Kunt u aangeven hoeveel belastingconvenanten er zijn afgesloten met de 20 grootste bedrijven in Nederland en hoeveel belastinginkomsten de Nederlandse Staat hierdoor misloopt?


5.)
Is het uitgangspunt bij de Wet `werken aan winst' niet altijd geweest het vestigingsklimaat voor ondernemingen te verbeteren in plaats van belasting te ontwijken?


6.)
Bent u bekend met het feit dat hoogleraren die de overheid adviseren met fiscale wetgeving tevens werkzaam zijn als belastingadviseurs voor multinationals?


7.)
Bent u bereid de wet aan te passen zodat dergelijke ontwijkconstructies niet meer kunnen.


8.)
Bent u bereid de wet aan te passen, zodat dubbelfuncties als belastingadviseurs voor het bedrijfsleven en adviseur voor de fiscale wetgeving niet meer kunnen bestaan.

Van Dijck (PVV)
(*)http://www.nrc.nl/economie/article2390409.ece/Belastingdienst_loopt
_miljarden_mis