Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.30 uur

Utrecht, 19-10-2009

Onder invloed

NIEUWEGEIN Een automobilist werd op zondagavond 18 oktober aangehouden omdat hij te veel alcohol had gedronken.

Rond 23.50 uur controleerden agenten een 26-jarige automobilist uit Nieuwegein op de Ereprijs. De man bleek te veel te hebben gedronken en zijn auto was niet verzekerd. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 600 ug/l, meer dan 2,5 keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en voor de onverzekerde auto. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Gestolen fiets

IJSSELSTEIN Agenten hielden op zondagmiddag 18 oktober een jongen aan omdat hij op een gestolen fiets reed.

Rond 17.00 uur controleerden agenten een fietser, een 17-jarige jongen uit IJsselstein, op het Bloesempad. Bij navraag bij de meldkamer bleek dat de fiets in 2008 in Gouda was gestolen. Daarop hielden de agenten de jongen aan en brachten hem naar het politiebureau over. Zij namen de fiets in beslag. Hij verklaarde dat zijn vader de fiets had gekocht. De vader kwam naar het politiebureau, legde daar een verklaring af en deed afstand van de fiets. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Motorrijder gewond

LOPIK Een motorrijder raakte op zondag 18 oktober gewond bij een ongeval.

Rond 15.35 uur reed een 32-jarige motorrijder uit Diemen over de Lekdijk West. Mogelijk doordat hij een bocht verkeerd inschatte, raakte hij van de weg, reed van de dijk af en kwam ten val. Hij is met beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Straffen voor verdachten reeks winkelovervallen

Op 15 oktober heeft de rechtbank in Lelystad straffen uitgesproken variërend van 180 dagen tot 6 jaar tegen acht verdachten in een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Midden Nederland (BRMN). In deze zaak draaide het om een reeks winkelovervallen in o.a. Almere, Amersfoort, Alkmaar en IJsselstein.

Bovenregionaal onderzoek winkelovervallen

Op 5 februari dit jaar werd een juwelier in Almere Haven slachtoffer van een gewapende overval. De juwelier werd daarbij neergeschoten en liep blijvend letsel op.

De Politie Flevoland startte een onderzoek maar het werd al snel een bovenregionaal recherche-onderzoek naar een reeks overvallen in verschillende politieregios. De verdachten die verantwoordelijk waren voor de overval in Almere Haven bleken namelijk ook verdachten in gewelddadige overvallen op een winkel in de Saskerstraat in Alkmaar, een winkel aan het Operaplein in Amersfoort en een winkel aan de Clinckhoeff in IJsselstein.

Straffen

De schutter, een 22-jarige man uit Almere, stond alleen terecht voor de overval in Almere. De rechtbank heeft hem 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. Drie medeverdachten uit Almere van 20, 21 en 23 jaar kregen 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar voor hun betrokkenheid bij de overvallen.

Een 20-jarige man uit Almere, die zijn woning beschikbaar had gesteld voor de overvallers op de juwelier, kreeg 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Een 19-jarige vriendin uit Almere, die mee was met de voorverkenning, kreeg 180 dagen gevangenisstraf waarvan 144 voorwaardelijk, twee jaar proeftijd en een werkstraf van 140 uur dienstverlening.

Een 20-jarige man uit Almere en een 21-jarige man uit Nieuwegein kregen 9 en 18 maanden voor hun aandeel in de overval op een winkel in Amersfoort.