CNV Onderwijs

19 oktober 2009

Kabinetsvoorstel AOW moet beter

Categorie: Pensioen

Het CNV vindt dat het kabinetsvoorstel met betrekking tot de AOW beter moet. Het CNV is van mening dat het plan van de vakcentrales een beter alternatief biedt voor de modernisering van de aow. Het plan dat de vakcentrales onlangs presenteerden was eenvoudiger, bood werknemers meer flexibiliteit en solidariteit en was duurzaam generatieproof.

Het CNV toetst de voorstellen van het kabinet rond de aow aan zijn vier uitgangspunten:

- de rekeningen van nu mogen niet worden doorgeschoven naar de toekomst, er moet sprake zijn van solidariteit tussen generaties;
- mensen werken ten hoogste 45 jaar om in aanmerking te komen voor een aow-uitkering;

- er moet een aanvaardbare oplossing komen voor mensen met zware beroepen;

- de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Vanuit deze vier uitgangspunten heeft het CNV het volgende kritische commentaar op de kabinetsvoorstellen.

Het CNV meent dat de schoksgewijze invoering ongepast is. Het CNV pleit voor geleidelijke, stapsgewijze invoering. Daarmee worden de lasten evenwichtiger verdeeld.

Het CNV omarmt de gedachte dat werknemers na 42 jaar bijdragen aan de samenleving op 65 een AOW uitkering moeten kunnen krijgen. De uitkering die het kabinet voorstelt vindt het CNV te laag. Het CNV beoordeelt het voorstel om arbeidsmarkt- en arbeidsomstandigheden maatregelen te nemen voor oudere werknemers opdat ze niet verslijten als positief. Dit zal werkgevers prikkelen om maatregelen te nemen zodat alle werknemers fit en gezond met pensioen kunnen. Daarover moeten op sectoraal en op bedrijfsniveau in cao's de komende jaren afspraken worden gemaakt met werkgevers.

Invoering van een hogere AOW leeftijd zonder voldoende passend werk te creëren voor oudere werknemers is voor het CNV onacceptabel. Het CNV wil dat in 2016 zes van de tien oudere werknemers een baan hebben. Grote uitdaging is om de komende jaren ouderen een volwaardige plek op de arbeidsmarkt te geven. Het kabinet doet een richtinggevende uitspraak en legt de verantwoordelijkheid voor de praktische realisering terug bij werkgevers en werknemers. Werkgevers moeten niet alleen de zware beroepen ontzien, maar er moeten voor iedereen meer kansen worden gecreëerd.

De ingreep die het kabinet in de aanvullende pensioenen doet door de pensioenleeftijd eenzijdig naar 67 jaar te brengen is onaanvaardbaar. Het CNV vindt dat de pensioenfondsen versterkt moeten worden om pensioenen weer te kunnen indexeren. Sterke pensioenfondsen bieden ook de mogelijkheid, met name voor mensen met lagere inkomens geleidelijk en flexibel te kunnen stoppen met werken. Het CNV vindt dat het de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers is om dit vorm te geven.

Het CNV vindt het teleurstellend dat topinkomens niets extra bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Het kabinet laat hiermee een gelegenheid schieten om rijken solidair te laten zijn met minderbedeelden. In eventuele volgende bezuinigingsrondes komt deze groep het eerst in aanmerking om een bijdrage te leveren. Het CNV meent dat de kabinetsvoorstellen rond de flexibilisering van de aow slechts beperkt aansluiten bij de vakbondsvoorstellen. Bij de uitwerking is het cruciaal dat mensen, met lage inkomens, zware beroepen en lange dienstverbanden die toch op 65-jarig leeftijd een aow-uitkering aanvragen een uitkering rond het huidige aow-niveau krijgen.

---