Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 09.55 uur

Utrecht, 19-10-2009

Rijden onder invloed

AMERSFOORT De politie heeft op 18 oktober rond 05.20 uur een 40-jarige automobilist uit Hoevelaken en een 17-jarige snorfietsbestuurder uit Amersfoort aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Beiden waren op het Havik in frontale botsing met elkaar gekomen.

Tijdens nader onderzoek door de politie bleek de 40-jarige automobilist 895 ug/l te blazen. Hij mocht zijn rijbewijs inleveren en kreeg een rijverbod van 11 uur. De 17-jarige jongen blies 120 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 1 uur. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt.

Aggresieve wildplasser

AMERSFOORT De politie heeft op zondag 18 oktober rond 04.10 uur een 38-jarige man uit Hoogland met gepast geweld geboeid nadat hij op het Havik was betrapt op wildplassen. Hij probeerde weg te lopen toen hij een bekeuring kreeg en geen identiteitsbewijs kon tonen. Daarop werd hij aangehouden en moest met enige dwang in de boeien naar het bureau. Hij kon het bureau verlaten voorzien van een boete.

Straffen voor verdachten reeks winkelovervallen

Op 15 oktober heeft de rechtbank in Lelystad straffen uitgesproken variërend van 180 dagen tot 6 jaar tegen acht verdachten in een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Midden Nederland (BRMN). In deze zaak draaide het om een reeks winkelovervallen in o.a. Almere, Amersfoort, Alkmaar en IJsselstein.

Bovenregionaal onderzoek winkelovervallen

Op 5 februari dit jaar werd een juwelier in Almere Haven slachtoffer van een gewapende overval. De juwelier werd daarbij neergeschoten en liep blijvend letsel op.

De Politie Flevoland startte een onderzoek maar het werd al snel een bovenregionaal recherche-onderzoek naar een reeks overvallen in verschillende politieregios. De verdachten die verantwoordelijk waren voor de overval in Almere Haven bleken namelijk ook verdachten in gewelddadige overvallen op een winkel in de Saskerstraat in Alkmaar, een winkel aan het Operaplein in Amersfoort en een winkel aan de Clinckhoeff in IJsselstein.

Straffen

De schutter, een 22-jarige man uit Almere, stond alleen terecht voor de overval in Almere. De rechtbank heeft hem 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. Drie medeverdachten uit Almere van 20, 21 en 23 jaar kregen 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar voor hun betrokkenheid bij de overvallen.

Een 20-jarige man uit Almere, die zijn woning beschikbaar had gesteld voor de overvallers op de juwelier, kreeg 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Een 19-jarige vriendin uit Almere, die mee was met de voorverkenning, kreeg 180 dagen gevangenisstraf waarvan 144 voorwaardelijk, twee jaar proeftijd en een werkstraf van 140 uur dienstverlening.

Een 20-jarige man uit Almere en een 21-jarige man uit Nieuwegein kregen 9 en 18 maanden voor hun aandeel in de overval op een winkel in Amersfoort.