Gemeente Utrecht

Start aanleg parkeerplaats Amelisweerd

Maandag 19 oktober starten gemeente Utrecht en gemeente Bunnik met de aanleg van een parkeerplaats aan het begin van de Voorlaan. Dit is aan de rand van landgoed Amelisweerd. Honderd auto's kunnen hier parkeren. Tevens wordt het onmogelijk gemaakt om nog langer kriskras te parkeren langs de lanen van het landgoed. De oude bomen op het landgoed worden hierdoor beter beschermd en de toegang voor nood- en hulpdiensten kan weer worden gewaarborgd. De honderd nieuwe parkeerplekken zijn niet voldoende om wildparkeren volledig op te vangen. De gemeenten Utrecht en Bunnik werken daarom ook aan de herinrichting van de bestaande parkeerlus aan de Rhijnauwenselaan en uitbreiding van de parkeerplaats aan de Voorlaan met nogmaals zestig plekken. Hiervoor is subsidie aangevraagd.

Een groot deel van de vier rijen bomen aan de Voorlaan en Rhijnauwenselaan zijn meer dan tweehonderd jaar oud. Momenteel worden de bermen van de Voorlaan en de Rhijnauwenselaan gebruikt als parkeerplaats. Auto's beschadigen de wortels en verdichten de grond. De gemeente Utrecht vindt het belangrijk om de bomen te beschermen en hiermee het aanzien van de laan te behouden. De gemeente Bunnik moet de orde en veiligheid en de bereikbaarheid van nood- en hulpdiensten waarborgen. Dit kan door wildparkeren uit te bannen.

Inrichting parkeerplaats
De parkeerplaats komt aan het begin van de Voorlaan rechts achter de woningen. De parkeervakken krijgen een open bestrating waar gras doorheen groeit. De rijbaan wordt geasfalteerd. Tussen de vakken komen kersenbomen. Het gebied wordt afgeschermd door meidoornhagen. De parkeerplaats is voor bezoekers van Amelisweerd en is open van zonsopgang tot zonsondergang. De werkzaamheden duren circa zeven weken.

Maatregelen Lanen
Om de Voorlaan voor voetgangers en fietsers veiliger te maken, komt er een inrijverbod voor motorvoertuigen, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Hiervoor heeft de gemeente Bunnik een verkeersbesluit in voorbereiding. Als de parkeerplaats klaar is, worden de bermen langs de Voorlaan en de Rhijnnauwenselaan hersteld en worden er voethekjes geplaatst.

Verdere bereikbaarheidsmaatregelen
De druk op de landgoederen is dusdanig groot, dat aanleg van honderd parkeerplekken niet voldoende is. Daarom heeft de gemeente Utrecht, in samenspraak met de gemeente Bunnik, subsidie aangevraagd bij de provincie Utrecht en het BRU (Bestuur Regio Utrecht) om meer bereikbaarheidsmaatregelen uit te voeren. Deze maatregelen passen binnen de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. Het gaat om uitbreiding van de parkeerplaats aan het begin van de Voorlaan met zestig parkeerplaatsen en het herinrichten en optimaliseren van de parkeerlus aan het eind van de Rhijnauwenselaan. Dit is nodig om de bomenlanen te beschermen, het aanzicht van de landgoederen te herstellen en de veiligheid te waarborgen. Daarnaast wordt een dynamisch parkeerverwijssysteem ingesteld om bezoekers van Amelisweerd te wijzen op beschikbare parkeerplaatsen en zoekververkeer te voorkomen. Ook komen er maatregelen voor fietsers, wandelaars en faciliteiten voor het gebruik van het openbaar vervoer.