Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

28-09-2009

KNAW participeert in Internationale Open Access week Van 19 tot 23 oktober vindt in dertig landen de Open Access week plaats. Ook in Nederland schenken universiteiten en andere wetenschappelijke instellingen extra aandacht aan de voordelen van open access tot onderzoeksresultaten. De KNAW en haar instituten organiseren in deze week verschillende activiteiten.
* KNAW Onderzoek Informatie
De KNAW-portal NARCIS maakt via één ingang ruim 180.000 open access publicaties van Nederlandse onderzoeksinstellingen toegankelijk. Op 23 oktober wordt NARCIS getoond op de informatiemarkt bij het symposium 'Read Me, Cite Me, Count Me! Publication strategy and research marketing for academics', georganiseerd door de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.
* Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) heeft vanuit haar Indonesische vestiging een geheel nieuw open access tijdschrift Journal of Indonesian Social Sciences and Humanitiesgelanceerd. In de Open Access week zal hier aandacht aan worden besteed.
Het KITLV hoopt dat op deze manier de uitwisseling van informatie en de samenwerking tussen Indonesische en buitenlandse onderzoekers zullen worden verstrekt.

* Fryske Akademy
De Fryske Akademy (FA) zal in de periode rondom de Open Access week extra aandacht besteden aan het invoeren van bibliografische beschrijvingen in Metis en aan het deponeren van publicaties in de repositories.

* Nederlands Instituut voor Ecologie
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) zal in de Open Access week werken aan open access beschikbaar maken van de output uit de jaren 2008 en 2009, voor zover dat juridisch is toegestaan.
* Meertens Instituut
Het Meertens Instituut heeft alle bibliografische gegevens van zijn publicaties in het lokale managementinformatiesysteem (Metis) ingevoerd. De periode rondom de Open Access week zal worden gebruikt om de bijbehorende open access versies te deponeren in de repository.

* Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) is dit jaar druk doende geweest de open access versie van zijn publicaties te verzamelen. In de maand oktober zal gestart worden met het deponeren van deze open access versies in de repository.
* Centraal Bureau voor Schimmelcultures
Het Centraal Bureau voor Schimmelcultures (CBS) kent al een traditie van open access uitgeven. In oktober wordt gestart met het deponeren in de repository van publicaties uit 2008. Hierbij worden ook de publicaties gedeponeerd die bij andere uitgevers zijn verschenen.

Zie voor het programma van de Open Access week de website van SURFfoundation.