Voorbeeldberekening maakt Koopsompolissen en Kredieten transparant


Onzichtbare kosten kunnen oplopen tot 400 procent

HILLEGOM, 20091017 -- In de financiële pers wordt met afkeur gesproken over een provisie van 80% van de AOV koopsom. De provisie voor deze financiële producten bedraagt standaard 20% van de AOV koopsom. Wordt de provisie echter verhoogd naar 80% dan blijkt uit een doorberekening dat de koopsom met 400% stijgt. Dat is de hoogte van het bedrag dat de kredietaanbieder van de verzekeringsmaatschappij ontvangt. Door de U-bocht constructie blijft het voor de leek onzichtbaar hoe formidabel deze kosten eigenlijk zijn.

De kredietaanbieder die met een provisie van 80% een koopsompolis aan de man brengt, verdient dus 400% van wat zijn klant eigenlijk aan premie betaalt.

Om meer inzicht te geven in de kostenopbouw van koopsommen is door Aasmail - Leeninfo een case met berekening ontwikkeld die gratis beschikbaar is gesteld aan de Stichting VDAB - Talent en de Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer.

Na het maken van de case bent u in staat met de volgende begrippen te werken.

* Provisieopbouw koopsom
* Effectieve rente bij standaard provisie
* Effectieve rente bij verhoogde provisie
* U - bocht provisie
* Netto verstrekt krediet
* Werkelijk verstrekt krediet.

De claim van Pieter Lakeman op DSB betreft de hoogte van de U-bocht constructie.

De case is een aanrader voor journalisten en financiële dienstverleners om inzicht te krijgen in deze financiële producten.

U kunt de case direct downloaden op: www.examens-wft.nl


De VDAB (Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer) is opgericht 4 november 1994 als belangenvereniging voor het ondersteunen van theoretische- en praktische opleidingstrajecten voor docenten binnen de sector Bank- en Verzekeringswezen voor het MBO en HBO.

De VDAB heeft zelf initiatieven genomen voor het her- en bijscholen van docenten en in het uitvoeringskader van de WET - BIO door het oprichten van de Stichting VDAB - Talent.