Ingezonden persbericht


Allerzielen Alom geeft nieuwe invulling en betekenis aan dodencultuur

Sfeervol de doden vieren in het hele land

Tussen 17 oktober en 4 november vindt in 10 gemeenten in Nederland de kunstmanifestatie Allerzielen Alom, kunst tot herdenken, plaats. Allerzielen Alom biedt gelegenheid om de doden te herdenken op een manier die aansluit bij de samenleving van nu. Het geeft met (rituele) kunst opnieuw vorm aan een van oorsprong katholieke traditie maar is niet aan een religie gebonden. De manifestatie is voor iedereen toegankelijk. In vijf jaar tijd heeft Allerzielen Alom zich als vernieuwend concept bewezen.

De kracht van Allerzielen Alom schuilt in de diversiteit van de verschillende kunstuitingen. Begraafplaatsen worden 's avonds gastvrij aangekleed met licht, vuur, klank en kunst. De kunstvormen inspireren de deelnemers om over hun doden te praten en hun naam weer tot klinken te brengen. In de voorbereiding zijn er voor nabestaanden die hun doden op bijzondere manier willen eren speciale avonden georganiseerd. Op deze avonden werden ideeën aangereikt om iets bijzonders bij het graf te creëren. Door het geleefde leven te vieren, kunnen de inspiratie, het gedachtegoed en de betekenis van onze overledenen levend worden gehouden. De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze te vertellen hebben.

Locaties
Zaterdag 17 oktober 19.30 - 22 uur Graft-De Rijp N.H. en R.K. begraafplaats en zerkenvloer Zondag 25 oktober 19 - 22 uur Edam Grote Kerk en de begraafplaats Woensdag 28 oktober 19 - 22 uur Santpoort-Noord begraafplaats De Biezen, Kwekerslaan 21 Verder zijn er vieringen in Bergen op Zoom, Biezenmortel, Apeldoorn, Amsterdam IJburg, Castricum, Leeuwarden, Vlaardingen. Kijk op www.allerzielenalom.nl voor het complete overzicht van activiteiten.

De ontwikkeling van Allerzielen Alom
In 2005 begonnen op één plek, staat anno 2009 de teller op 36 vieringen. Omdat de religie voor veel mensen aan betekenis heeft verloren, ligt er voor de kunst een grote uitdaging om de expressievormen binnen de dodencultuur te vernieuwen. Onderzoek van de Radboud Universiteit wees uit dat Allerzielen Alom inspeelt op een grote behoefte aan nieuwe en betekenisvolle vormgeving. Mensen hebben het op een intense manier beleefd. In de uitvaartwereld is Allerzielen Alom inmiddels een fenomeen. Allerzielen Alom brengt bovendien cultureel erfgoed, te weten begraafplaatsen, de oude Allerzielentraditie en de levensverhalen van de overlevenden, op een inspirerende manier tot leven. Initiator en kunstenaar Ida van der Lee is inmiddels een expert op het gebied van community art en rituele kunst. Ze slaat bruggen tussen gemeenschappen, kunstenaars, amateurs, uitvaartverzorgers, kerken en welzijnsinstanties. Ida van der Lee werkt voortdurend aan de ontwikkeling van een organisatiestructuur die het mogelijk maakt om het concept van Allerzielen Alom wortel te laten schieten in de samenleving en het te verduurzamen. Overdragen en kennisdelen vormen dit jaar de focus.

Financiering: Provincie Noord-Holland, VSBfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Yarden prijs, Kunstenaars & Co Volkshogeschool Nederland, SNS Reaalfonds, gemeenten Velsen, Edam- Volendam, Graft - De Rijp, Rabobank Velsen. Samenwerking: Kunstenaars & CO, Kunst en Cultuur Noord Holland en Schatten van Brabant.