Gemeente Apeldoorn

6-10-2009

Wandelroute langs oorlogsmonumenten

De gemeente Apeldoorn en de Stichting Bevrijding '45 hebben een wandelroute ('Wandelen en stilstaan') uitgezet langs acht oorlogsmonumenten in Apeldoorn. Deze monumenten gedenken belangrijke gebeurtenissen uit de jaren 1940-1945. Een routekaart is vanaf 17 oktober verkrijgbaar bij de VVV en CODA. Op de achterzijde van de kaart staat per monument een beknopte beschrijving. De verhalen achter deze monumenten geven de wandelaar een beeld van de oorlogsgeschiedenis van Apeldoorn.

Apeldoorn is in vergelijking met Arnhem of Nijmegen nauwelijks oorlogsgebied geweest. Toch heeft de bezetting diepe sporen nagelaten met de jodenvervolging, de reacties op het optreden van het verzet, de Arbeitseinsatz en de terreur van de Duitsers. De gevolgen van de bezetting waren onder andere zo ingrijpend omdat Apeldoorn in de loop van de oorlog voor de Duitsers een belangrijk bestuurscentrum werd.

In Apeldoorn zijn meer dan veertig monumenten die de Tweede Wereldoorlog herdenken. De monumenten bevinden zich niet alleen in het stedelijk gebied maar ook in de dorpen. In de meeste gevallen gaat het om beelden, stenen, wandborden, plaquettes en bomen. De wandelroute voert de deelnemer langs acht van deze oorlogsmonumenten, waaronder het Holocaustmonument in het Prinsenpark, de Man met de vlag in het Oranjepark en De dwangarbeider op het Marktplein.

Wandeling met gids

Van 17 tot en met 25 oktober is het de Week van de Geschiedenis. Gedurende deze week, met als thema 'Oorlog en Vrede', kunnen mensen op drie dagen een begeleide wandeling maken langs de acht oorlogsmonumenten. Het gaat om de data zondag 18, woensdag 21 en zaterdag 24 oktober. Aanmelden voor deze gratis wandeling kan via gar@vvvapeldoorn.nl. Er kunnen maximaal 40 personen per wandeling mee. De start is om 14.00 uur bij het VVV-kantoor aan de Deventerstraat.

Einde persbericht