LLiNK

Rotterdam, 8 september 2009


-PERSBERICHT-
SUSAN SMIT KNOKT VOOR DE SLAVENMEISJES VAN BANGLADESH

Voor de 'Because I'm a Girl'-campagne van Plan Nederland deed Susan Smit een week lang ontwikkelingswerk in Bangladesh. In de hoofdstad Dhaka neemt de schrijfster het op voor meisjes die worden uitgebuit als huisslavin. Haar reis en ervaringen zijn te zien in de aangrijpende aflevering van Aanpakken & Wegwezen op 17 oktober.

In Bangladesh worden meisjes uit arme gezinnen als huisslaaf verkocht aan rijke families. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat werken ze in de huishouding, vaak zestien tot achttien uur per dag. Vaak proberen de meisjes uit de gevangenschap te ontsnappen. Omdat de meisjes in veel gevallen door hun families verkocht zijn, kunnen ze niet terug naar huis. Zwervend over straat, worden de meisjes blootgesteld aan allerlei gevaren: pooiers, madams en kinderhandelaren.

Popy, Lucky en Pinky
De 13-jarige meisjes Popy, Lucky en Pinky zijn ervaren 'sex workers' als zij door Plan Nederland van de straat worden gered. Samen met Susan gaan ze naar Kamplapur Railroad Station, de voormalige slaap- en werkplek van de meisjes. Daar proberen ze andere minderjarige sex workers van de straat te halen en naar Amar Ghar te brengen, het opvangcentrum voor straatkinderen dat wordt gesteund door Plan Nederland. In het opvangcentrum leren de meisjes dat er ook andere mogelijkheden zijn om inkomsten te verwerven.

Hosnera en Hajira
Hosnera (14) en Hajira (10) zijn 'domestic girls'. Via een project van Plan Nederland gaan zij een paar uur per dag naar school. Tevens leren zij voor zichzelf op te komen en zich te wapenen tegen seksueel misbruik door hun werkgevers. Susan bezoekt de klas en gaat langs bij de werkgevers van de meisjes. Als Susan ziet dat de 10-jarige Hajira op de harde grond moet slapen naast het grote zachte bed van haar rijke bazin, kan zij haar mond niet houden. Samen met een medewerkster van Plan Nederland gaat zij de deuren langs om meer meisjes naar de klas te krijgen.

Rozina
De reis van Susan is onderdeel van de 'Because I am a Girl'-campagne van Plan Nederland. Met de campagne vraagt Plan Nederland aandacht voor de positie van meisjes in ontwikkelingslanden. Want meisjes hebben het vaak veel slechter dan jongens. Ze worden miskend, mishandeld en misbruikt. Plan dringt er bij regeringen op aan dat meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongetjes en wil voorkomen dat de meisjes als kind worden uitgehuwelijkt, zoals Rozina gebeurde op haar 13e. Susan zocht Rozina op in Gazipur Village, een dorpje tussen de rijstvelden, waar ze met haar 15-jarige man woont. Rozina is moeder van een kind van anderhalf en leeft bij de familie van haar man. Een opleiding heeft ze nooit gevolgd.

Uitzending: 17 oktober 2009, 21.15 uur, Nederland 3

Bezoek voor meer informatie over de campagne de website van Plan Nederland: www.plannederland.nl.
---------------------------------------------

Noot voor de redactie,

LLiNK