Ingezonden persbericht


Persbericht

15 oktober 2009

Week van de Geschiedenis: 17 t/m 25 oktober 2009

Week van de Geschiedenis start op
zaterdag 17 oktober

De zesde Week van de Geschiedenis gaat op zaterdag 17 oktober 2009 van start met ruim 770 activiteiten. Van 17 t/m 25 oktober 2009 staat in heel Nederland geschiedenis centraal, activiteiten vinden bij iedereen in de buurt plaats! Meer dan 500 musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen organiseren honderden activiteiten voor een breed publiek rond het thema 'Oorlog en Vrede'. Leuke, bijzondere, spannende en avontuurlijke activiteiten die een breed publiek laten kennismaken met geschiedenis. Het volledige programma is te vinden op de website www.weekvandegeschiedenis.nl. De speciale programmakrant is deze week breed verspreid via De Telegraaf en de Sp!ts in een oplage van bijna één miljoen. Daarnaast is de programmakrant bij alle deelnemende instellingen af te halen.

Activiteiten in heel Nederland
In Lelystad zie en hoor je de kanonnen schieten op de Bataviawerf, in Groesbeek proef je het Zweedse wittebrood, bij Kasteel Teylingen vindt een ware Middeleeuwse belegering plaats. Vluchtelingen vertellen hun verhaal in het Afrikamuseum, het Legermuseum in Delft staat in het teken van Rusland tijdens een Kozakkenweekend en militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijden op het terrein van Huis Verwolde in Gelderland. En dat is nog maar een klein deel van de ruim 770 activiteiten tijdens de Week van de Geschiedenis. Op de website www.weekvandegeschiedenis.nl is te vinden wat er allemaal te doen is.

Landelijke Archievendag
De Week van de Geschiedenis start op 17 oktober met de Landelijke Archievendag. Tientallen archieven zetten op die dag hun deuren open voor het publiek. Ze organiseren activiteiten voor jong en oud en tonen hun rijke en gevarieerde collectie over Oorlog en Vrede. Van historische foto's uit de Tweede Wereldoorlog tot middeleeuwse documenten. Een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen en oog in oog te staan met originele documenten! Op www.weekvandegeschiedenis.nl kan specifiek gezocht worden naar activiteiten tijdens de Landelijke Archievendag.

Week van de Geschiedenisprijs
De organisatie die tijdens de Week van de Geschiedenis op de meest aansprekende manier een breed publiek voor geschiedenis weet te interesseren, wordt beloond met de Week van de Geschiedenisprijs ter waarde van ¤5000. Tien organisaties zijn voor deze prijs genomineeerd, waaronder het Groninger Forum, het Legermuseum en Volksbuurtmuseum Wijk C. Op www.weekvandegeschiedenis.nl is informatie over deze genomineerden te vinden, vanaf 17 oktober zijn hier ook filmpjes te zien over hun activiteiten. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 24 oktober 2009.

Nacht van de Geschiedenis
Op zaterdag 24 oktober vindt de Nacht van de Geschiedenis plaats in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam: het grootste geschiedenisfeest van het jaar. De Nacht van de Geschiedenis is de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis. De Nacht van de Geschiedenis biedt een mix van geschiedenis en entertainment: lezingen, debat, quizzen, games en dansen op oude hits. Spraakmakende gasten waaronder Jan Jaap van der Wal, Hans Blom en Minister van Defensie Eimert van Middelkoop gaan in op onderwerpen als oudejaarsconferences, de crisis en Uruzgan. De presentatie is in handen van Frénk van der Linden.

Het volledige programma is te vinden op www.nachtvandegeschiedenis.nl. Aanvang is op 24 oktober om 20.00 uur in Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam. Kaarten zijn te koop à ¤ 19,50, voor meer informatie zie www.nachtvandegeschiedenis.nl.

Organisatie
Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, organiseert de Week van de Geschiedenis in 2009 in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Vereniging Openbare Bibliotheken, het Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland en de Nederlandse Museumvereniging. De Week van de Geschiedenis 2009 wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het ministerie van VWS. Zie het Dossier Tweede Wereldoorlog op www.minvws.nl voor meer informatie.