Proef het verleden van de Zuiderzee
05-10-2009
Archeologie op Boekenweekfeest en de Week van de Geschiedenis
Archeologie op Boekenweekfeest en de Week van de Geschiedenis. Wat
aten mensen aan boord van schepen toen het water van de Zuiderzee hier
nog stroomde? Hoe kon je eten bewaren? Hoe kook je op een schip? Wat
is inmaken, zouten en roken? Kom op 17 en 18 oktober kijken bij de
zeeman van de Zuiderzee en proef het verleden!
Waar nu Almere is, leefden in de steentijd jagers en verzamelaars.
Later werd het land stroomde hier het woeste water van de Zuiderzee.
Bureau Archeologie van de gemeente Almere laat met verschillende
activiteiten zien hoe het leven er vroeger uitzag. Het jaar 2009 staat
in het teken van eten.
Presentatie Eten in de Zuiderzeetijd
Het toeval wil dat de landelijke Kinderboekenweek dit jaar als thema
`Eten en snoepen in kinderboeken' heeft. Voor Bureau Archeologie is
dit een goede gelegenheid om tijdens de Kinderboekenweek aan alle
kinderen van Almere te laten zien hoe mensen in de Zuiderzeetijd hun
eten bewaarden, klaarmaakten en natuurlijk aten.
Op zaterdag 17 oktober van 12.00 tot 17.00 uur kan iedereen genieten
van een presentatie van Bureau Archeologie: Eten in de Zuiderzeetijd,
uitgevoerd door www.tijdloods.nl. Daarnaast is er een uitgebreid
feestprogramma, waar je heksensoep kunt eten, naar een roofvogelshow
kunt kijken, naar een spectaculaire middeleeuwse markt kunt en meer!
Dit evenement vindt plaats in de Schouwburg Almere en op de Esplanade.
Pijlen maken en eten bereiden
Naast de Kinderboekenweek, is in oktober ook de Week van de
Geschiedenis. Het thema daarvan is `Oorlog en Vrede'. Om daar op in te
spelen, organiseert Bureau Archeologie op zondag 18 oktober twee
workshops voor jong en oud. De eerste workshop is tussen 13.00 en
14.00 uur, de tweede van 15.00 tot 16.00 uur. Beide vinden plaats in
de Bibliotheek Almere Stad aan de Schrijverstraat 1.
De jagers en verzamelaars die hier in de steentijd leefden, hadden
pijlen nodig om bijvoorbeeld aan eten te komen. Zo'n pijl werd gemaakt
van hout, pek, pees en vuursteen. Met dezelfde materialen kunnen
kinderen tijdens de workshops, samen met iemand die alles weet van de
steentijd, hun eigen pijl maken.
Voor jongeren en volwassenen is de workshop Eten van de Zuiderzee. Je
maakt kennis met technieken om eten te bewaren en gaat aan de slag met
oude gerechten in een smakelijk modern jasje. Denk bijvoorbeeld aan
het populaire Beef Jerky. Deze workshop is niet vegetarisch!
Opgeven voor deze workshops kan alleen via afdkla@bibliotheekalmere.nl
Meer informatie
Meer informatie over de activiteiten op 17 en 18 oktober is te vinden
op de websites www.almere.nl/archeologie, www.bibliotheekalmere.nl en
www.weekvandegeschiedenis.nl.
Gemeente Almere