Amsterdam sluit als eerste inzamelcontract met NVMP en ICT-Milieu
16/10/2009 19:34
Stichting NVMP
DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN NVMP,
ICT-MILIEU EN AFVAL ENERGIE BEDRIJF AMSTERDAM
Het Afval Energie Bedrijf tekent namens de gemeente Amsterdam vandaag als eerste een contract over de afgifte van e-waste aan de NVMP en ICT-Milieu, de organisaties voor inzameling en recycling van elektr(on)ische apparaten en spaarlampen. Partijen spreken hierin af dat de gemeentelijke Afvalpunten in Amsterdam alle apparaten en spaarlampen aanleveren aan de NVMP en ICT-Milieu, die zorgdragen voor een verantwoorde recycling. Gezamenlijk wordt ernaar gestreefd meer grondstoffen opnieuw te gebruiken door meer e-waste in te zamelen en te recyclen.
Eerder dit jaar werd een akkoord bereikt over de inname en opslag van afgedankte elektr(on)ische apparaten en spaarlampen op de gemeentelijke milieustraten. Betrokken partijen zijn de NVMP en ICT-Milieu (namens de producenten en importeurs), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD). Kern van de afspraken is dat gemeenten voortaan een vergoeding ontvangen van 79 euro per ton, indien zij alle e-waste aanleveren aan de NVMP. De NVMP en ICT-Milieu willen contracten sluiten met alle gemeenten in Nederland. De VNG beveelt de afspraken aan de gemeenten aan.
Hoog milieurendement
Veel gebruikte elektr(on)ische apparaten en spaarlampen belanden op ongewenste plaatsen: in de vuilnisbak of in een land waar minder eisen worden gesteld aan de veiligheid voor mens en milieu bij inzameling en recycling. Kostbare grondstoffen gaan hierbij verloren, terwijl hergebruik mogelijk is tot meer dan 90 procent. De NVMP en ICT-Milieu, waarin producenten en importeurs zijn verenigd, en de gemeente Amsterdam vinden het belangrijk dat de op de markt gebrachte apparaten op een verantwoorde manier worden ingezameld en gerecycled. Het inzamelcontract tussen de NVMP, ICT-Milieu en de gemeente Amsterdam draagt bij aan deze doelstelling.
Over het Afval Energie Bedrijf Amsterdam
Het Afval Energie Bedrijf is onderdeel van de gemeente Amsterdam en bestaat uit de Afvalenergiecentrale, de Hoogrendement Centrale, het Depot gevaarlijk afval, het Regionaal Sorteer Centrum Amsterdam en de Afvalpunten. Maximaal rendement uit afval. Dat is de missie van het Afval Energie Bedrijf (AEB). AEB zet afval om in duurzame energie en materialen en is continu op zoek naar betere technieken om nog meer rendement uit afval te halen. Met de vrijkomende warmte uit het verbranden van afval wordt zowel elektriciteit als warmte opgewekt. Uit de onbrandbare delen worden metalen en hoogwaardige bouwstoffen teruggewonnen. AEB beschikt over een modern depot voor de op- en overslag van gevaarlijke afvalstoffen. Op verzoek zorgt AEB voor de inzameling en verwerking van klein chemisch afval en gevaarlijk bedrijfsafval. Andere soorten afval, zoals grofvuil en elektrische apparaten, afkomstig uit huishoudens en bedrijven, kunnen worden ingeleverd bij zes Afvalpunten in Amsterdam. Meer informatie: www.afvalenergiebedrijf.nl
Over ICT-Milieu
ICT-Milieu verzorgt de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT-Milieu de monitoring en rapportage aan het ministerie van VROM Voor meer informatie zie www.ictmilieu.nl. Stichting ICT-Milieu is onderdeel van ICT-Office.
Over de NVMP
De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektr(on)ische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl
De NVMP organiseert onder de vlag van 'Wecycle' activiteiten en campagnes om meer apparaten en spaarlampen in te zamelen. Wecycle is een initiatief van de producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met detaillisten, gemeenten en consumenten. Meer informatie: www.wecycle.nl
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.nvmp.nl