Kellogg's noemt uitzending Keuringsdienst van Waarde flauwekul
16/10/2009 20:09
Kellogg's Nederland BV
's-Hertogenbosch, 16 oktober 2009. Reactie Kellogg's op uitzending Keuringsdienst van Waarde over toevoeging van ijzer aan Kellogg's ontbijtgranen:
IJzer is een belangrijke stof voor een goede gezondheid. De Europese Unie staat het toevoegen van ijzer aan levensmiddelen toe. Het ijzer dat wordt gebruikt als toevoeging in levensmiddelen is geschikt voor menselijke consumptie. De suggestie die door de Keuringsdienst van Waarde in haar programma wordt gewekt dat het bij de toevoeging van ijzer aan ontbijtgranen, zou gaan om ijzelvijzels of gemalen spijkers is onzin en niet de waarheid. Dit wordt ook bevestigd door de Voedsel en Waren Autoriteit die hierover vanmiddag een persbericht heeft uitgestuurd. Kijk ook op www.vwa.nl
IJzer is een essentiële voedingstof die ervoor zorgt dat voldoende zuurstof via onze bloedbaan kan worden getransporteerd. Vandaag de dag komt ijzertekort nog steeds bij veel vrouwen voor. Om die reden verrijkt Kellogg's de ontbijtgranen met ijzer.
Alle ingrediënten die door Kellogg's worden gebruikt voldoen aan de relevante EU-richtlijnen. Dit geldt ook voor het ijzer dat Kellogg's gebruikt om Special K te verrijken. Door te voldoen aan de EU-richtlijnen en regels wordt de zuiverheid en veiligheid van ijzer in voedingsmiddelen en ook ontbijtgranen zeker gesteld.
Het ijzer dat aan Kellogg's ontbijtgranen en Special K wordt toegevoegd is een metaal in een zeer zuivere en minuscule poedervorm dat voedingskundig te vergelijken is met het ijzer in groenten. Het ijzer in Special K is, zoals men kan verwachten, magnetisch.
IJzertekort komt nog steeds voor bij 40% van de vrouwen in Europa. Omdat Kellogg's weet dat het belangrijk is om ons lichaam te voorzien van alle essentiële voedingstoffen, worden de Kellogg's ontbijtgranen reeds sinds 1930 met een aantal vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, verrijkt.
In tegenstelling tot de suggestie die in het programma Keuringsdienst van Waarde is gewekt, is verrijking van voedingsmiddelen met ijzer veilig. De wetgeving eist dat de stof die door de voedingsindustrie wordt gebruikt als bron van ijzer in ontbijtgranen veilig is, biologisch beschikbaar is (dat wil zeggen dat het door het lichaam moet kunnen worden opgenomen) en op een positieve lijst van toegestane stoffen staat (Zie Annex 2 van de verordening (EG) nr. 108 /2008 van het Europees Parlement en de Raad van 15 januari 2008).
EINDE BERICHT