Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 16 oktober 2009

Bezoek Alkmaarse delegatie aan Turkse zusterstad Bergama

Een Alkmaarse delegatie heeft van 9 tot 14 oktober de Turkse zusterstad Bergama bezocht. De delegatie was in Bergama om de samenwerkingsovereenkomst tussen beide steden te bespreken. Ook zijn de lopende projecten besproken. Daarnaast zijn enkele bedrijven in Bergama en omgeving bezocht. De delegatie bestond uit burgemeester Piet Bruinooge en enkele ambtenaren van de afdeling Monumentenzorg en van de Klachtenprocedure. Ook de voorzitter van het Alkmaars Uitwisselings Comité, de heer Hans Tanger, en de heer Rýza Diktaþ, de initiatiefnemer van de contacten hebben deel genomen aan het bezoek.

Evaluatie van de samenwerking

Tijdens het bezoek zijn de contacten tussen Alkmaar en Bergama geëvalueerd. De stedenband is in 2004 afgesloten. Afgesproken is de contacten na vijf jaar te bespreken en de samenwerkingsovereenkomst te actualiseren. De bevindingen van het bezoek worden binnenkort voorgelegd aan de Alkmaarse gemeenteraad.

Ook is gesproken over de mogelijkheden van verbreding van de contacten, met name op economisch gebied. De mogelijkheden van uitwisseling van bedrijven worden onderzocht.

Afronding LOGO East programma

Daarnaast is gesproken over de voortgang van de projecten Monumentenzorg en Klachtenprocedure. Voor deze projecten ontvangt de gemeente Alkmaar een bijdrage vanuit het LOGO East programma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De Turkse gemeente heeft via dit project de voorlichting rond subsidieverlening van historische panden verbeterd. Ook heeft de Turkse zusterstad in het kader van het Logo East programma een klachtenprocedure opgezet. Met de ondersteuning van de Alkmaarse collega's wordt de klachtenprocedure verder verbeterd.

De samenwerking krijgt een vervolg op het gebied van afvalmanagement, met name rond de voorlichting aan de inwoners van Bergama over afvalscheiding.

Pergamon

In Bergama, het vroegere Pergamon, bevinden zich veel Griekse en Romeinse oudheden, waaronder ook een Akropolis, met de restanten van het altaar van Zeus en het steilste amfitheater ter wereld. In Pergamon is de basis gelegd voor de moderne geneeskunst en is het perkament ontwikkeld. De stad had in de oudheid ruim 250.000 inwoners. Momenteel heeft Bergama (120 km ten noorden van Izmir) ca. 95.000 inwoners. Daarvan wonen er 55.000 in de stad. De resterende 40.000 inwoners wonen in de 117 dorpen rond de stad.



Gemeente Alkmaar