Universiteit van Amsterdam

Persbericht, 29 september 2009

Belangrijkste privéverzameling Hebreeuwse handschriften ter wereld voor het eerst tentoongesteld

· Collectie van Zwitserse verzamelaar rijk aan topstukken

· Zeven eeuwen Joodse geschiedenis in beeld en geschrift

· Tentoonstelling van 16 oktober 2009 t/m 17 januari 2010

Op 15 oktober opent de tentoonstelling Een Reis door Joodse Werelden. Hoogtepunten uit de Braginsky Collectie bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Privécollecties zijn maar zelden voor buitenstaanders toegankelijk. De Zwitserse verzamelaar René Braginsky toont nu voor het eerst de hoogtepunten uit zijn collectie aan een breed publiek. Hij heeft de afgelopen twintig jaar een unieke verzameling Hebreeuwse handschriften en gedrukte boeken bijeengebracht, die als een van de belangrijkste privécollecties ter wereld wordt beschouwd.

De Braginsky Collectie bestaat uit vele honderden stukken, voor een groot deel met de hand in het Hebreeuws geschreven. In de tentoonstelling worden de belangrijkste, vaak uitbundig versierde boeken, huwelijkscontracten en Estherrollen uit de collectie getoond. Een derde deel van de tentoongestelde objecten stamt uit de middeleeuwen.

Deze rijke verzameling omspant zeven eeuwen Joodse geschiedenis en bevat stukken uit alle windstreken van de Joodse wereld: Een Reis door Joodse Werelden.

De verzameling van René Braginsky is bij de Bijzondere Collecties te gast vanwege het verband met de Bibliotheca Rosenthaliana, de internationaal vermaarde verzameling hebraïca en judaïca van de Bijzondere Collecties. Een selectie van Amsterdamse topstukken uit de Bibliotheca Rosenthaliana vult de tentoonstelling aan.

Belangrijke objecten in de tentoonstelling zijn onder meer een in Duitsland geschreven wetboek uit 1288, een geïllustreerd Italiaans huwelijkscontract op perkament met uniek knipwerk uit 1841, een gebedenboek uit 1842 met illustraties naar aanleiding van schetsen van de beroemde Joodse schilder Moritz Daniel Oppenheim, een twintigste-eeuwse Estherrol van zeven meter lang uit India, en een van de oudste Estherrollen uit Amsterdam uit de zeventiende eeuw.

Een Reis door Joodse Werelden. Hoogtepunten uit de Braginsky Collectie

16 oktober 2009 t/m 17 januari 2010. Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam. Open: ma-vrij 10-17 uur, za-zo 13-17 uur.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, Engelstalige catalogus.

Noot voor de redactie,