Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Datum oktober '09

Plaats Leiden

Tentoonstelling Paravento Regale in het SieboldHuis

Paravento Regale

Keiko Sadakane

Vrijdag 16 oktober t/m zondag 13 december 2009

Het SieboldHuis toont van 16 oktober tot en met 13 december de tentoonstelling Paravento Regale van Keiko Sadakane. Zij dompelt de bezoeker onder in het Japan en Europa van toen en nu. De bijzondere band tussen deze twee werelden vormt het stralende gouden middelpunt in deze eigentijdse tentoonstelling.

De oorsprong van Paravento Regale ligt bij de ontdekking van een Japans kamerscherm (paravent) in het Oostenrijkse Slot Eggenberg in 2005. Dit prachtige kamerscherm waarop het in de 16e eeuw gebouwde kasteel van Osaka duidelijk te herkennen is, werd in de Gouden Eeuw door de VOC naar Oostenrijk gebracht. Recentelijk ontdekte men pas dat de panelen samen één kamerscherm vormen.

Geïnspireerd door deze vondst heeft Sadakane een drietal kunstwerken gemaakt die de belichaming zijn van de eeuwenoude banden tussen Japan en Europa. Het hoofdwerk van deze tentoonstelling is een uit 33 messing platen bestaand 'kamerscherm' met daarop teksten in het Japans, Duits en Nederlands. De kunstenares laat hiermee de geschiedenis en de betrekkingen tussen deze landen samenkomen.

Paravento Regale neemt de bezoeker mee terug naar lang vervlogen tijden maar staat tegelijkertijd midden in het heden door de eigentijdse vormgeving. Een perfecte balans en een prachtig toekomstbeeld voor de betrekkingen tussen Japan en Europa.

Paravento Regale
Van vrijdag 16 oktober t/m zondag 13 december in het SieboldHuis

SieboldHuis
Bezoekadres: Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJPCJP geldig.

Noot voor redacties